DEH RAWOOD - Een Nederlands konvooi is zaterdag in de omgeving van het Nederlands kamp Deh Rawood in het Afghaanse Uruzgan aangevallen. Het raakte verzeild in een vuurgevecht. Daarbij raakte een Nederlandse militair gewond. Dat heeft een woordvoerder van Defensie zaterdag bekendgemaakt.

De man is de eerste Nederlander in Afghanistan die door een gevechtscontact gewond raakte. Hij is niet in levensgevaar. De familie van de gewonde militair is inmiddels ingelicht, meldt een woordvoerder van Defensie.

Aan vijandelijke zijde zijn meerdere slachtoffers gevallen. Waarschijnlijk zijn er ook doden gevallen. Wie de aanvallers waren en hoeveel slachtoffers onder hen vielen, weet Defensie nog niet.

Hinderlaag

Het konvooi was op patrouille met ongeveer vijftig man in een aantal voertuigen, toen het rond 15.15 uur lokale tijd in een hinderlaag liep. De gewonde militair was de bestuurder van het eerste pantservoertuig dat werd getroffen door een explosief.

Waarschijnlijk gaat het om een explosief uit een raketwerper die vanuit de schouder wordt gehanteerd. Helemaal zeker is dat echter nog niet, aldus de woordvoerder.

Massaal vuurgevecht

Na de aanval schoten de Nederlandse militairen terug, waarna een massaal vuurgevecht ontstond waarbij over en weer werd geschoten, aldus de woordvoerder. De aanvallers maakten voor zover bekend gebruik van raketwerpers (RPG) en een klein kaliber wapens zoals geweren en mitrailleurs.

De Nederlandse eenheid is daarna naar het kamp teruggekeerd. Ook het beschadigde eerste voertuig is geborgen. De gewonde militair is per helikopter overgebracht naar het hospitaaltje in het verderop gelegen grotere Nederlandse kamp in Tarin Kowt. Daar is hij geopereerd en gestabiliseerd. De man is buiten levensgevaar en zal worden overgebracht naar Nederland. Wat zijn verwondingen precies zijn, wil Defensie niet zeggen.

Eerder kwamen drie Nederlandse militairen in Afghanistan om door ongelukken. Afgelopen week verongelukte een vlieger van een F16. In juli vloog een helikopter tegen een berg waarin ook twee Nederlanders zaten.

Geloof

Veel Nederlandse soldaten in Uruzgan hebben het geloof in de humanitaire missie verloren. Dit schrijft De Telegraaf zondag op basis van gesprekken met achtergebleven familieleden.

De soldaten zouden in contact met familieleden de aanval van zaterdagmiddag hebben omschreven als gigantisch. "Ik krijg te horen dat er niets is om op te bouwen", citeert de krant een verontruste moeder. "Het is daar gewoon oorlog."

Gebrek

Ook zou er in Uruzgan een gebrek zijn aan munitie, materieel en reserveonderdelen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie ontkent deze berichten tegen De Telegraaf. Wel zou een deel van de Nederlandse militairen momenteel in tenten slapen in plaats van in gepantserde containers. "Het kamp is nog in aanbouw", meldt Defensie.