LONDEN - Veertien Britse militairen zijn omgekomen toen hun vliegtuig neerstortte in het zuiden van Afghanistan. Onder de doden zijn twaalf leden van de Britse luchtmacht. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie zaterdag laten weten.

"Alles wijst erop dat het om een tragisch ongeluk gaat en niet om een vijandelijk actie", zei de Britse defensieminister Des Brown in een reactie.

Het NAVO-toestel stortte neer als gevolg van technische problemen, meldde het hoofdkwartier van de door de NAVO geleide vredesmacht ISAF in Afghanistan eerder op de dag. "Er was geen sprake van vijandelijke acties in verband met dit incident", meldde het hoofdkwartier in een communiqué. Om wat voor toestel het gaat, is nog niet bekend.

Niet eerder kwamen bij een enkel incident zoveel Britse militairen om het leven sinds het begin van de internationale militaire operatie in Afghanistan in oktober 2001. In totaal zijn sindsdien 36 Britse militairen omgekomen.

Brand

De BBC meldde dat het toestel deelnam aan een omvangrijke operatie tegen de Taliban in het district Panjwayi in de provincie Kandahar. Het zou twintig kilometer ten westen van de gelijknamige hoofdstad van de provincie zijn neergekomen, waarna het in brand vloog.

Het ongeluk kwam twee dagen, nadat donderdag een Nederlandse F16 in het zuiden van Afghanistan was neergestort. Daarbij kwam de 29-jarige piloot om het leven. Ook in dat geval was er sprake van een ongeluk en niet van een vijandelijke actie.