NIEUWEGEIN - Burgemeester Cor de Vos van Nieuwegein kan de veiligheid van een inwoner van zijn gemeente die wordt verdacht van seksueel misbruik van minderjarigen, niet langer garanderen. Dat is de conclusie die de burgemeester vrijdagavond trok na een emotionele informatieavond met buurtbewoners. De man, die samenwoont met zijn 81-jarige moeder, is daarop direct vertrokken.

Ongeveer driehonderd mensen waren aanwezig op de bijeenkomst, die werd georganiseerd, nadat onrust was ontstaan over het verblijf van een vermeende pedofiel in de gemeente. De bezoekers wilden weten hoe het mogelijk is dat de man in de wijk Lekboulevard is komen wonen en waarom zij hierover niet eerder zijn geïnformeerd. Na de bijeenkomst concludeerde de burgemeester dat de veiligheid van de man niet langer is gegarandeerd.

De veiligheid van de verdachte kwam dinsdagavond al in het gedrang, toen bleek dat familieleden van een van de slachtoffers zijn verblijfplaats hadden achterhaald en buurtbewoners inlichtten over de 'achtergrond' van de man. "De gemeente is daar donderdagochtend van op de hoogte gesteld. Vanaf dat moment zijn we al op zoek naar een oplossing en de enige oplossing bleek, zeker na de bijeenkomst vrijdag, dat de man moet verhuizen", aldus een woordvoerster van de gemeente.

Na de bijeenkomst is de burgemeester samen met vertegenwoordigers van de politie en de woningcorporatie bij de man langsgegaan met het advies een andere woonplaats te zoeken. Die besloot daarop samen met zijn moeder direct elders in Nederland tijdelijk onderdak te zoeken. De gemeente Nieuwegein, de woningcorporatie en de gemeente waar de man eerder woonde, zoeken nu een oplossing voor de lange termijn. "Wij verwachten dat hij in ieder geval niet meer zal terugkeren naar Nieuwegein", aldus de woordvoerster.