HAMBURG - De mannen die van plan waren eind juli bomaanslagen te plegen op Duitse treinen, werden geleid door woede over de publicatie van Mohammed-spotprenten in Duitse media.

Dat heeft de directeur van de federale recherche BKA, Jörg Ziercke, gezegd in een interview met het weekblad Focus. "De in Kiel gearresteerde Youssef el-Hadjib heeft dat geïnterpreteerd als een aanval van de westerse wereld op de islam", aldus Ziercke.

De verdachten van de mislukte aanslagen - de bommen explodeerden niet als gevolg van een constructiefout - voelden zich volgens Ziercke mede geïnspireerd door de dood van de topterrorist Abu Musab al-Zarqawi op 7 juni in Irak. "De twee hoofdverdachten geloofden dat het internationale terrorisme een van zijn belangrijkste leiders had verloren", aldus de BKA-chef. Hij baseerde zich op verklaringen van de in Libanon aangehouden vermoedelijke mededader Jihad Hamad.

Internet

De twee hoofdverdachten zijn volgens Ziercke pas na hun aankomst in Duitsland geradicaliseerd "door propaganda van al-Qaeda op het internet". Eveneens via het internet kwamen de twee aan instructies voor het vervaardigen van bommen. Bij huiszoekingen trof de politie een handleiding aan die voor 90 procent overeenkwam met de bommen in de koffers. "Zij zijn maar op een punt van de handleiding afgeweken, en dat was de oorzaak van de constructiefout."

Ziercke bestreed in het interview dat de twee een stel dilettanten waren. Zij hebben volgens hem hun actie goed voorbereid, onder meer door uitgebreide bestudering van de dienstregeling van de Duitse spoorwegen. "Ze rekenden erop dat hun plan zou slagen. Dan zouden ook beslissende sporen zijn uitgewist." Uit de opnamen van beveiligingscamera's is volgens de BKA-directeur op te maken dat de twee samengewerkt hebben.

Het BKA onderzoekt momenteel of de mannen nog meer aanslagen van plan waren. Een aanwijzing daarvoor kan volgens Ziercke zijn dat de uiteindelijk in Kiel aangehouden Youssef el-Hadjib na de mislukte aanslagen naar Libanon vluchtte, maar uiteindelijk - in de wetenschap dat de aanslagen mislukt waren - terugkeerde naar Duitsland. "Misschien had hij toen al verder gedacht."

WK voetbal

De Duitse krant Westdeutsche Allgemeine Zeitung meldde zaterdag dat de verdachten aan de politie hebben verteld dat zij eerst van plan waren de kofferbommen te laten ontploffen tijdens het WK voetbal, maar dat zij dat uiteindelijk te riskant vonden, mogelijk in verband met de uitgebreide veiligheidsmaatregelen.

De Libanese aanklager heeft zaterdag vijf Libanezen en een Syriër aangeklaagd in verband met de mislukte aanslagen. Zij worden beschuldigd van het organiseren van massamoord. Vier van de aangeklaagden zitten in een Libanese cel, de twee anderen - de hoofdverdachten - verblijven in een Duitse gevangenis.