LAPPEENRANTA - EU-buitenlandcoördinator Javier Solana voert de komende twee weken meerdere gesprekken met de Iraanse regering om duidelijkheid te krijgen over het Iraanse programma van verrijking van uranium. Dan moet blijken of Iran toch bereid is het omstreden programma op te schorten, zo spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zaterdag af in het Finse Lappeenranta. Als Iran niet wil, liggen sancties mogelijk in het verschiet.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) is het geduld van Europa met Iran op. Dat land gaat nog altijd door met het verrijken van uranium. Namens de EU zal Solana een "krachtig signaal afgeven dat het zo niet langer kan", zei Bot in Lappeenranta.

"Maar ook aan onze eigen publieke opinie moeten we laten zien dat we niet terug zullen deinzen voor stevige maatregelen en dat we niet met ons laten sollen", aldus Bot. Solana praat mogelijk dinsdag al met de Iraanse toponderhandelaar Ali Larijani.

Deadline

Iran liet donderdag een deadline van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verlopen, die van het land had geëist dat het per 31 augustus zou stoppen met het verrijken van uranium. Volgens Iran is het programma bedoeld om energie te produceren, maar de Verenigde Staten en Europa vrezen dat Iran uiteindelijk het verrijkte uranium wil gebruiken voor een atoomwapen.

Volgens Bot ziet Solana "ruimte voor het toch tijdelijk stopzetten door Iran van het verrijkingsproces". "Maar we laten ons niet eindeloos aan het lijntje houden", aldus Bot. Solana zal over twee weken rapporteren aan de EU-ministers.

Resultaten

Bot zei dat de gesprekken van Solana met Larijani "zo snel mogelijk" resultaten moeten opleveren, maar hij sprak tegen dat 15 september, als de EU-ministers weer bijeenkomen, gezien moet worden als een deadline.

De dreiging van sancties moet volgens Bot samengaan met een dialoog met Iran. De EU-landen gaan zich de komende twee weken beraden over die mogelijke sancties. Zo zou de top van het Iraanse regime niet langer een visum kunnen krijgen of zou een verbod op de export van goederen die door Iran gebruikt kunnen worden voor het verrijkingsprogramma, kunnen worden ingesteld.

Annan

Tegelijkertijd met de bijeenkomst in Finland bracht VN-secretaris-generaal Kofi Annan een bezoek aan Iran om over de situatie in Libanon en het uraniumdossier te praten. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad herhaalde zaterdag nog eens dat zijn land de vrede steunt, maar niet zal terugkomen van het recht op nucleaire technologie.