RIJSWIJK - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) verdenkt ongeveer honderd radicale moslims ervan dat zij zich in Nederland bezighouden met ondersteunende terroristische activiteiten. Het gaat dan om het werven van strijders voor de islamitische jihad, de heilige oorlog, en ondersteunende activiteiten voor terroristencellen.

Dat meldden betrouwbare bronnen dinsdag aan het ANP. Maar het gaat niet alleen om cellen die strijders werven. Verwezen wordt ook naar de vier vermeende terroristen die vorig jaar in Nederland zijn opgepakt voor het voorbereiden van aanslagen op de Amerikaanse ambassade in Parijs en een legerbasis in België. Woordvoerder V. van Steen van de AIVD wilde niet op deze informatie ingaan.

Het is waarschijnlijk dat er nog meer extremisten in ons land actief zijn. De AIVD en andere inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben nog steeds geen precies beeld van de terroristische cellen in Europa, aldus plaatsvervangend directeur Bruggeman van Europol. "Er blijken veel meer netwerken in de Europese Unie te zijn dan aanvankelijk voor de aanslagen werd gedacht", weet Bruggeman. Hij concludeert dat er nog steeds niet voldoende inzicht is in de cellenstructuur van de terroristen in de EU-landen.

"Wij zijn slecht in het identificeren van terroristen", stelt Bruggeman. "De kapers van 11 september 2001 en andere extremisten hebben we toen niet in beeld gehad, onder meer door de vele schuilnamen die de ze gebruikten. Hun identiteit achterhalen blijft een probleem", meent de topman van Europol.