DEN HAAG - Bewoners van de grensprovincies moeten niet raar opkijken als ze een Duitse politieauto met gillende sirenes voorbij zien rijden. Nederlandse en Duitse politieagenten mogen vanaf vrijdag in spoedeisende gevallen op elkaars grondgebied jacht maken op verdachten. Als het echt nodig is, mogen ze daarbij vuurwapens, traangas of pepperspray gebruiken.

De ministers Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) en Piet Hein Donner (Justitie) en hun Duitse ambtsgenoten ondertekenden het verdrag over grensoverschrijdend politieoptreden vorig jaar maart al. Het was de bedoeling dat het verdrag begin dit jaar in werking zou treden, maar de parlementaire behandeling ervan heeft meer tijd gekost, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Achtervolgen

In een gebied van 150 kilometer aan weerszijden van de grens mogen agenten uit beide landen verdachten achtervolgen en observeren. Agenten die over de grens opereren, vallen onder het gezag van de autoriteiten van het land waar ze zijn en moeten hun aanwijzingen opvolgen.

De Nederlandse en Duitse politie kunnen ook gezamenlijk alcoholcontroles houden, gezamenlijke observatieteams vormen of samen het illegaal verblijf van vreemdelingen en mensensmokkel aanpakken. Om elkaars wetten, regels, structuren en werkmethoden beter te leren kennen, zullen de landen gezamenlijke opleidingen beginnen en verbindingsofficieren uitwisselen.