DEN HAAG - Het kabinet heeft een volgende stap gezet in de procedure om een fregat te sturen naar Libanon, waar het schip als onderdeel van een vredesmacht wapensmokkel op zee moet tegengaan. Dat heeft minister Henk Kamp van Defensie vrijdag meegedeeld na afloop van de vergadering van de ministerraad.

Op voorstel van minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken gaat nu een zogeheten notificatiebrief naar de Tweede Kamer, waarin staat dat onderzoek wordt gedaan naar een dergelijke missie. Het kabinet zou dan volgende week al een volgende stap kunnen zetten door in te stemmen met een tweede brief.

Daarna is het binnen de zogeheten artikel 100-procedure aan de Tweede Kamer om te beoordelen of de missie voldoet aan de voorwaarden van een toetsingskader.

Geweld

Minister Bot zei donderdag het kabinet vrijdag te zullen voorstellen in te stemmen met het sturen van het fregat. Hij is er inmiddels van overtuigd, dat de geweldsinstructies die zijn afgesproken de Nederlanders daadwerkelijk in staat stellen schepen eventueel met geweld te doorzoeken. Het verzoek om een fregat te sturen komt van Libanon, maar wordt ondersteund door Israël.