DEN HAAG - Het bedreigde Tweede Kamerlid Geert Wilders hoeft zich geen zorgen meer te maken over de extra kosten voor zijn beveiliging tijdens campagnebijeenkomsten. De kwestie is opgelost, zei Wilders vrijdag nadat hij hierover een "goed gesprek" met minister Piet Hein Donner (Justitie) had gehad.

"Mijn campagne kan doorgaan. Daarover hebben we goede afspraken gemaakt", zei Wilders. Omdat het om veiligheidsmaatregelen gaat, wilde hij niet zeggen wat er precies is afgesproken. Ook een woordvoerster van Donner wilde niet inhoudelijk ingaan op de oplossing.

Wilders zei eerder deze week dat zijn campagne in gevaar dreigt te komen, omdat zijn Partij voor de Vrijheid de kosten voor de benodigde detectiepoortjes bij bijeenkomsten niet kan opbrengen. De Tweede Kamer stelde daarop in een brief aan premier Jan Peter Balkenende dat de regering de kosten voor extra beveiliging van campagneactiviteiten van politieke partijen moet betalen.

Doorgaan

Donner liet nog dezelfde dag weten dat hij daar wel uit zou komen met Wilders, omdat de campagne hoe dan ook moet kunnen doorgaan. "Wij betalen de kosten die voor zijn beveiliging moeten worden gemaakt", zei Donner.

Wilders wordt wegens ernstige bedreigingen al lange tijd op kosten van de overheid beveiligd. De lijsttrekker pakt z'n campagne weer op en spreekt zaterdagavond een zakenclub in Roermond toe.