DEN HAAG - De eisen waaraan een pasfoto op een paspoort moet voldoen, worden niet versoepeld. Dat zei minster Atzo Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing vrijdag. Hij wil misverstanden bij gemeenten en burgers over het nieuwe biometrische paspoort uit de weg ruimen door nog eens duidelijk informatie te geven over de richtlijnen voor de pasfoto's.

Ook de minister constateert dat gemeenten nogal verschillend met de voorschriften voor een foto omgaan. Ze hanteren deze niet allemaal even streng en sommige zijn zelfs te streng.

Volgens Nicolaï zijn gemeenten en fotozaken vooraf goed geïnformeerd over de precieze criteria waaraan een pasfoto moet voldoen. Desondanks kregen veel mensen de afgelopen dagen bij hun stadhuis te horen dat ze wegens een slechte foto geen paspoort konden krijgen. Nicolaï toonde vrijdag begrip voor de ergernis die dat bij mensen opgeroepen heeft.

Hoofddoekjes

Het belangrijkste is dat mensen er neutraal op staan, benadrukte Nicolaï. Er wordt echter volgens hem niet geëist dat hoofddoekjes afgaan, dat bakkebaarden weg moeten of dat beide oren zichtbaar zijn. Wel moet als gevolg van internationale afspraken de mond dicht zijn, ook bij een baby.

Nicolaï zei ervan uit te gaan dat hij de misverstanden snel kan wegnemen. Hij laat nog wel bekijken of het klopt dat gemeenten van drukkerij SDU identiteitsbewijzen met slechte foto's toegestuurd krijgen. Met een slechte foto kan burgers de toegang tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten geweigerd worden. Bij Nicolaï waren geen grote problemen bekend.