MIAMI - Een opnieuw in kracht toegenomen orkaan John stormt af op badplaatsen aan de zuidelijke punt van het Mexicaanse schiereiland Baja California. De storm bereikte vrijdagochtend windsnelheden tot 185 kilometer per uur, waardoor hij is uitgegroeid tot een orkaan in categorie 3 op een schaal van vijf.

John bereikt het schiereiland in de Grote Oceaan later op vrijdag. Intussen zijn duizenden mensen geëvacueerd. Onder hen zijn honderden buitenlandse toeristen. Ook hebben 15.000 Mexicaanse bewoners hun huis moeten verlaten. In de plaatsen Los Cabos, La Paz en Comondu is de noodtoestand afgekondigd.

Snelheden

De windsnelheden rond het oog van de orkaan kunnen flink verschillen. Eerder bereikte de orkaan nog windsnelheden tot 249 kilometer per uur, donderdag overdag was dat gedaald tot 165 kilometer per uur, waarmee hij was gedegradeerd tot een orkaan van de categorie twee.

John zal met verwoestende windstoten, opgezweepte golven en stortregens niet alleen het schiereiland raken; ook een vierhonderd kilometer lange kuststrook van het Mexicaanse vasteland moet rekening houden met de effecten van de orkaan. Vermoedelijk draait de storm vervolgens de Grote Oceaan op, waardoor de Verenigde Staten er weinig last van zullen hebben.