DEN HAAG/EINDHOVEN - Justitie gaat het aantal flitspalen langs de Nederlandse wegen terugbrengen. Flitspalen op plaatsen waar ze geen bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid worden verwijderd, maakte verkeersofficier Koos Spee vrijdag bekend.

Spee stelt dat automobilisten zich steeds beter aan de maximumsnelheid houden. Bovendien daalt het aantal verkeersslachtoffers, bleek deze week uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Verkeerscontroles vormen daarvoor volgens Spee een belangrijke verklaring. In Nederland staan naar schatting 1700 flitspalen langs de wegen. In Noord-Brabant maakt het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie een begin met de beperking. Daar worden 88 flitspalen van de provincie overgenomen, 25 palen worden verwijderd. In de rest van Nederland worden op korte termijn afspraken gemaakt, verwacht Spee.

Noodzaak

Veilig Verkeer Nederland vindt het een goede zaak dat een deel van de flitspalen het weggaat. Een woordvoerster: "Het komt de geloofwaardigheid van de noodzaak van de andere flitspalen ten goede."

De apparaten die weggehaald worden, waren niet in beheer van justitie, maar van gemeenten of provincies. "En die staan niet allemaal op plekken waar veel te winnen valt op gebied van verkeersveiligheid", aldus de zegsvrouw. Als blijkt dat een weggehaalde flitspaal toch nodig blijkt te zijn, kan die altijd nog teruggezet worden, stelt ze.