DEN HAAG - Veiligheidsvoorzieningen in auto's zoals airbags kunnen in geval van een ongeluk hulpverleners sterk hinderen bij hun werkzaamheden. Dat stelt de ANWB. De organisatie wil dat autofabrikanten hun voertuigen daarom voorzien van kaarten waarop staat aangegeven welke voorzieningen ze aan boord hebben.

Volgens de ANWB kunnen de hulpverleners de inzittenden van verongelukte voertuigen steeds moeilijker bereiken door veiligheidsvoorzieningen als gordelspanners en kooiconstructies.

Sommige toepassingen kunnen volgens de organisatie zelfs gevaar voor hulpverleners opleveren. Zo kunnen ze volgens de ANWB tijdens hun werkzaamheden worden geraakt door airbags die tijdens het ongeval niet zijn afgegaan.

De organisatie wil dat alle autofabrikanten hun voertuigen uitrusten met zogenoemde crashcards. Op deze kaarten kunnen hulpverleners aflezen welke voorzieningen in de auto ziten. "Nieuwe Europese regelgeving bepaalt dat autofabrikanten alle informatie voor onderhoud en reparatie van auto's ter beschikking stellen aan alle erkende en onafhankelijke marktdeelnemers", zo stelt de organisatie maandagavond. "De ANWB vindt dat niet alleen deze, maar ook alle benodigde informatie, voor hulpverleners beschikbaar moet zijn."

De ANWB overlegt nog met hulpverleningsorganisaties op welke manier die informatie het beste kan worden weergegeven.