PARIJS - Vrachtwagenchauffeurs in Frankrijk hebben maandagavond de laatste wegblokkades opgeheven. Waarnemers menen dat onderlinge verdeeldheid van chauffeurs, het slechte weer en vooral het onverbiddellijk politieoptreden de oorzaak is dat veel actievoerders er de brui aangeven.

Hoeveel blokkades er precies zijn geweest, is moeilijk te zeggen, omdat ze erg mobiel waren en steeds weer op andere plaatsen opdoken. Aan het eind van de ochtend waren er een kleine veertig. Bij Valence zijn acht actievoerende chauffeurs opgepakt, onder wie twee voorlieden van de CFDT. In het hele land hebben politiemannen actievoerende chauffeurs onder hun neus gewreven wat zij riskeerden: 30.000 euro boete, drie jaar gevangenis, inname van het rijbewijs en inbeslagname van hun vrachtwagens.

Om dat te voorkomen gebruikten chauffeurs in het hele land dikwijls hun eigen personenauto's om snel te verdwijnen als de politie kwam. Maar gendarmes en politie noteerden de nummers van deze auto's en velen zijn daarom uit angst voor hun rijbewijs vertrokken.

De actievoerende bonden CGT en CFDT zijn boos op de intimidatie van de politie en op de onwrikbare houding van minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken. "Wij hebben ons aan de regels gehouden en opdracht gegeven aan onze achterban om geen strategische punten voor de Franse economie te blokkeren, zoals olieraffinaderijen", aldus CFDT-voorman Yves Le Coq.

CFDT en CGT handhaven vooralsnog hun oproep tot actievoeren maar zeggen te begrijpen dat chauffeurs niet hun rijbewijs in de waagschaal willen stellen.

De eerste gevolgen van de acties waren maandag voelbaar, bijvoorbeeld in Bretagne en Normandië. Daar mocht aan de pomp nog maar twintig liter brandstof worden verkocht voor personenauto's en vijftig voor vrachtwagens.