DEN HAAG - De regering moet de extra beveiligingskosten betalen die nodig zijn als Tweede Kamerlid Geert Wilders voor zijn partij op campagne is. Dat heeft het presidium (bestuur) van de Tweede Kamer woensdag geschreven in een brief aan premier Jan Peter Balkenende.

"We vinden dat de regering ervoor moet zorgen dat iedereen in alle vrijheid campagne moet kunnen voeren", zei Kamervoorzitter Frans Weisglas in een toelichting. Geld mag daarbij volgens hem nooit een belemmering zijn.

Subsidie

Wilders had van zijn beveiligingsdienst het dringende advies gekregen detectiepoortjes te plaatsen bij de ingang van de locaties waar hij optreedt. Hij moet de kosten daarvan (1000 euro per avond) echter zelf betalen en Wilders zegt dat zijn Partij voor de Vrijheid, die geen subsidie krijgt, daar geen geld voor heeft. Hij heeft daarom al enkele spreekbeurten in het land afgezegd. Met ongeveer vijftig geplande campagneavonden komen de extra kosten uit op ongeveer 50.000 euro.

Het ministerie van Justitie meent dat organisaties verantwoordelijk zijn voor de interne beveiliging en dus zelf moeten opdraaien voor beveiligingskosten die niet persoonsgebonden zijn. Volgens Weisglas gaat dat argument bij (kandidaat-)Kamerleden niet op. "Die zijn niet te vergelijken met een willekeurige organisatie", zei hij. Voorwaarde is wel dat de overheid heeft bepaald dat betrokkene beveiligd moet worden, aldus Weisglas.

Oplossing

Ook volgens Minister Piet Hein Donner (Justitie) is er bij het bedreigde Kamerlid Wilders sprake van een andere situatie. Donner vindt dat er een oplossing moet komen voor de extra beveiligingskosten waar Wilders mee te maken heeft. "Daar komen we uit", zei de bewindsman woensdag. Vrijdag spreekt hij er met Wilders over.

Het pleidooi van het presidium geldt volgens Kamervoorzitter Weisglas niet alleen voor Wilders, maar voor elke kandidaat die in een soortgelijke situatie verkeert. "Het gaat om het principe, voor ons was het vanzelfsprekend", zei Weisglas. De verantwoordelijke ministers Donner en Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) hebben een afschrift van de brief aan Balkenende gekregen.

Wilders reageerde verheugd op de brief. "Ik ben m'n collega's zeer erkentelijk. Een bijzonder woord van dank aan de SP, omdat de brief op initiatief van die fractie tot stand is gekomen", zei Wilders. Vrijdag spreekt hij over de extra beveiligingskosten met minister Piet Hein Donner (Justitie). Het Kamerlid hoopt "dat de minister zal doen wat Kamerbreed is gevraagd".


Foto: Peter van zetten| Beveiligde woning van Wilders afgezet na alarm

Wilders wordt al tijden zwaar beveiligd wegens aanhoudende bedreigingen aan zijn adres. Woensdagmiddag moest ook het Haagse appartementencomplex met daarin de beveiligde woning van Wilders worden afgezet. Dat gebeurde naar aanleiding van een inbraakalarm in het pand. Het bleek uiteindelijk loos alarm.

Het complex werd rond 14.00 uur afgezet met politielint. Diverse rechercheurs en een politiehond gingen naar binnen. Ook zouden er leden van een arrestatieteam aanwezig zijn geweest. Monteurs die bij het terrein van het complex aan de stadsverwarming werkten, werden door de politie weggestuurd. Even na drieën werd de afzetting weggehaald.

Volgens een buurtbewoner is de beveiliging van Wilders enkele weken geleden verhoogd, nadat in de straat een verdachte auto met mannen had gestaan.