DEN HAAG - Arthur Docters van Leeuwen trekt zich terug van de VVD-conceptkandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen van 22 november. Hij is zeer ontevreden over de hem toebedeelde tiende plaats.

In een brief aan lijsttrekker Mark Rutte schrijft de huidig bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten over zijn teleurstelling. Vooral de keuze van het hoofdbestuur om Brigitte van der Burg en Fred Teeven als nieuwkomers boven hem op de lijst te zetten zit Docters van Leeuwen dwars.

De VVD geeft volgens hem met die keuze "zichtbaar de voorkeur aan een lijn die de mijne niet is. Ik respecteer de keuze maar ik deel hem niet."

Docters van Leeuwen zegt wel VVD-lid te blijven en op de partij te zullen stemmen. Volgens een woordvoerder van de AFM zal Docters van Leeuwen daar aanblijven als bestuursvoorzitter.

Rutte

De lijst wordt aangevoerd door lijsttrekker Mark Rutte, gevolgd door minister Rita Verdonk en minister Henk Kamp. Bekende nieuwkomer hoog op de lijst is officier van justitie Fred Teeven op vijf.

De bestuurder Brigitte van der Burg is de hoogste nieuwkomer op de kandidatenlijst. Ze staat op plaats vier. Van der Burg is bestuurslid van het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal). Ook is zij sinds drie jaar voorzitter van het Nationaal Thematisch Netwerk Ondernemerschap (NTN). Van der Burg is econome en ook nog actief als eigenaar van het adviesbureau Britburg Advies bv.

Fred Teeven

Fred Teeven is bekend door zijn strijd als officier van justitie tegen de zware misdaad. Hij zat in 2002 en begin 2003 korte tijd in de Tweede Kamer als fractievoorzitter van Leefbaar Nederland.

Het landelijk parket, waar Teeven als aanklager werkzaam is, betreurt het vertrek, aldus een woordvoerder. In het strafonderzoek naar de afpersbende rond Willem Holleeder, dat Teeven samen met officier van justitie Koos Plooy leidt, zoekt het landelijk parket een vervanger. Wie dat wordt, is volgens de woordvoerder nog onduidelijk.

Ton Elias

Een andere al aangekondigde nieuwkomer, oud-journalist Ton Elias, heeft een plek tussen de twintig en dertig op de lijst toebedeeld gekregen.

Grote ontevredenheid is er onder Kamerleden die een plaats in de twintig of zelfs boven de dertig hebben gekregen. Arno Visser trok zich dinsdag al terug vanwege zijn 24e plaats, Eske van Egerschot (38) en Anton van Schijndel (39) overwegen het.

Definitief

De leden van de VVD krijgen tussen 8 en 18 september de ruimte om via een ledenraadpleging hun zegje te doen over de voorgestelde kandidatenlijst. Tijdens het verkiezingscongres op 29 september wordt de lijst definitief.