SCHIERMONNIKOOG - Een mysterieus virus bedreigt de bijenpopulatie op Schiermonnikoog. Van de 35 bijenvolken zijn nog slechts acht volken over. Elk bijenvolk bestaat uit zo'n 40.000 bijen. De Stichting Station voor Carnicateelt noemt de situatie 'zorgwekkend'. De stichting is verantwoordelijk voor de bijen op het waddeneiland.

Bij een telling bleek dat de bijenpopulatie nagenoeg verdwenen is. De acht volken die nog aanwezig zijn, zijn zeer verzwakt. "Wij vrezen dat zij de winter niet zullen overleven", aldus J. Charpentier van de stichting.

Schiermonnikoog heeft een grote bijenpopulatie van een speciale soort, de carnicabij. Deze bij is erg vriendelijk en steekt niet snel. De soort wordt op Schiermonnikoog geteeld, omdat ze zich daar niet kunnen vermengen met andere bijensoorten en het ras zuiver blijft. Vanaf het eiland worden ze regelmatig aan imkers op het vasteland verkocht.

De oorzaak van de massale sterfte is niet duidelijk. "Het stelt ons voor een raadsel", vertelt Charpentier. De stichting vermoedt dat de varroa-mijt de boosdoener is. Deze parasiet kan een dodelijke virusinfectie overdragen op bijen.

Een aantal dode bijen wordt volgende week voor onderzoek naar het Niederschsischen Landesinstituts für Bienenkunde gestuurd, waar Duitse wetenschappers de oorzaak zullen trachten te achterhalen. Binnen enkele weken moet er opheldering zijn over de oorzaak van de bijensterfte.