ENSCHEDE - Een 26-jarige man uit Hengelo heeft zondagavond bekend dat hij de grote uitslaande brand bij de universiteit Twente op woensdag 20 november heeft gesticht. De man, een medewerker van de universiteit, was vrijdagmiddag al aangehouden, omdat hij op die dag een ander brandje stichtte in een van de faculteitsgebouwen.

Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. De brand verwoestte twee vleugels van het zogeheten TW-RC gebouw en veroorzaakte een schade van 40 à 50 miljoen euro. De Hengeloër heeft alleen nog maar een bekentenis afgelegd. Over zijn motief en de toedracht tot de brand moet de man nog verder worden gehoord.

De universiteit is maandagmorgen op de hoogte gesteld van de bekentenis. De man wordt maandag voorgeleid voor de rechter-commissaris bij de rechtbank in Almelo.

De Universiteit Twente reageert terughoudend op de bekentenis van de brandstichter. "Er is hier wel met ongeloof gereageerd. Het is schokkend dat het om een medewerker van de UT gaat", zei de woordvoerder maandag. Intussen gaan de werkzaamheden aan het herstel van het computernetwerk gewoon door. Volgens de voorlichter zijn de meeste internetverbindingen op de universiteit weer hersteld. "Maandag of dinsdag zal ook alle e-mailverkeer weer werken."