DEN HAAG - Het gespecialiseerde schip Rijndelta van Rijkswaterstaat is voor de kust van Spanje begonnen met het opvegen van olie uit de vorige week gezonken tanker Prestige. Zondagmiddag waren de weersomstandigheden zodanig dat het vaartuig voor het eerst goed aan het werk kon. Op verzoek van de Spaanse autoriteiten is ook het schip Arca van Rijkswaterstaat onderweg om te helpen.

De eveneens gespecialiseerde Arca wordt dinsdag met de dertienkoppige bemanning bij La Coruña verwacht. De Rijndelta is 50 mijl ten westen van de Spaanse noordwestpunt Kaap Finisterre aan de slag. Zondag haalden de achttien bemanningsleden 650 kubieke meter dikke olie binnen, aldus crisiscoördinator A. Visser van Rijkswaterstaat.

De Spaanse autoriteiten hadden Nederland gevraagd de twee schepen te sturen om te assisteren bij het opruimen van de smurrie. Hoelang ze aan het werk blijven is nog onduidelijk. Dat is afhankelijk van de mate waarin de olie bij elkaar blijft, wat weer samenhangt met het weer. "Voorlopig blijven we zeker meerdere dagen", aldus Visser.