AMSTELVEEN - Minister Atzo Nicoläi van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties heeft maandag in zijn woonplaats Amstelveen het eerste elektronische paspoort in ontvangst genomen.

Het biometrische paspoort vervangt het oude paspoort en moet fraude met het identiteitsbewijs tegengaan. Alle nieuwe elektronische paspoorten en identiteitsbewijzen zijn voortaan voorzien van een chip. Op die chip staan een foto in kleur en verscheidene persoonsgegevens, zoals naam, geslacht, nationaliteit en sofinummer.

Kenmerken

De persoonlijke kenmerken op deze chip kunnen worden vergeleken met de gedrukte gegevens op het paspoort. Hierdoor wordt het moeilijker het document te vervalsen en zich te identificeren met een reisdocument van iemand anders.

Nicolaï kreeg het paspoort uitgereikt door de burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen. De minister benadrukte dat de nieuwe reisdocumenten "nooit helemaal waterdicht" zullen zijn. "Het is een wedstrijd waarin je voorop moet blijven lopen. Nu liggen we denk ik een groot stuk voor op misbruikmakers", aldus Nicoläi.

Ook is nieuw dat mensen niet meer mogen lachen op de pasfoto. Ze moeten neutraal kijken en de mond gesloten houden. Later volgt nog de invoering van twee vingerafdrukken op de chip. Daarvoor moet de Europese Unie de richtlijnen nog vaststellen.

Chip

De chip zit op de zogenoemde houderpagina, waarop alle gedrukte persoonlijke gegevens van iemand staan. Wie de elektronische gegevens wil lezen, heeft een meeleesapparaat nodig. Zo'n apparaat kost circa 1500 euro. Volgens Rob Vermeulen, particulier rechercheur, zit daar het probleem. "Iedereen die met vreemdelingen werkt, zou zo'n apparaat moeten hebben, net als bijvoorbeeld hotels, horecagelegenheden en uitzendbureaus", aldus Vermeulen, die ook trainingen geeft op het gebied van vervalsen van reisdocumenten.

Het elektronische paspoort vervangt het huidige paspoort, dat uit 2001 dateert. Het nieuwe document valt 8 euro duurder uit en kost maximaal 47,45 euro.