WENEN - De Oostenrijkse tiener die vorige week na acht jaar ontvoering vrijkwam, heeft de media maandag gevraagd haar met rust te laten. De 18-jarige Natascha Kampusch wil volgens haar psychiater voorkomen dat ze het slachtoffer wordt van alle media-aandacht, zo melden verschillende media.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Kampusch zegt begrip te hebben voor de "buitengewone nieuwsgierigheid" naar wat zij heeft moeten verduren en hoe het met haar gaat sinds zij woensdag ontsnapte. Ze verzocht de journalisten echter haar een tijdje met rust te laten. "Iedereen wil intieme vragen stellen, maar dat gaat niemand iets aan", zei zij. "Ik voel me op dit moment goed", aldus een door de specialist Max Friedrich voorgelezen verklaring.

Gemist

Kampusch gaf wel wat informatie over het dagelijks leven met haar ontvoerder Wolfgang Priklopil. Ze ontbeet met hem, deed huishoudelijk werk, kookte, kon televisie kijken en lezen.

Kampusch ziet Priklopil als een deel van haar leven. Ze heeft niet het gevoel dat zij iets heeft gemist, hoewel ze zich ervan bewust is dat ze geen normale kindertijd en jeugd heeft gehad. "Onder deze omstandigheden heb ik in ieder geval geen foute vrienden gemaakt en ben ik niet begonnen met roken. Ik ben een jonge vrouw geworden met belangstelling voor cultuur."

Kamer

In haar verklaring spreekt Kampusch van "mijn kamer" als ze het heeft over de kelderruimte zonder ramen waar ze acht jaar gevangen werd gehouden en waarvan de autoriteiten foto's en videobeelden hebben vrijgegeven. "Het is mijn kamer en niet bestemd voor de ogen van het publiek", zei zij. Naar eigen zeggen heeft ze de kamer zelf ingericht.

Ze sprak ook tegen dat ze Priklopil ooit met 'meester' zou hebben aangesproken, al wilde hij dat wel. "Hij was niet mijn meester. Ik was net zo sterk. Hij heeft mij bij wijze van spreken op handen gedragen en met voeten getreden." Verder zei ze dat haar ontvoerder op eigen houtje handelde.

Ondervragen

De politie zei nog maar een begin te hebben gemaakt met het ondervragen van Kampusch, die in maart 1998 op 10-jarige leeftijd werd ontvoerd door de 44-jarige Priklopil. Deze maakte na de ontsnapping van Kampusch een eind aan zijn leven door voor een trein te springen.

Kampusch zegt de dood van haar ontvoerder enigszins te betreuren. "Wat mij betreft was zijn dood niet nodig geweest."

Ouders

Zondag meldde de Oostenrijkse politie dat Kampusch haar ouders niet wil zien. Oostenrijkse media meldden dat zij vrijwillig seksuele contacten met haar ontvoerder had gehad, maar de politie wil dat niet bevestigen. De ouders van Natascha, die gescheiden zijn, vertelden dat hun dochter erg mager is. Zij weegt minder dan voor haar ontvoering, hoewel zij vijftien centimeter is gegroeid.

Volgens politiepsychologen lijdt Natascha aan het Stockholmsyndroom. Dat houdt in dat het slachtoffer van een ontvoering zich uit lijfsbehoud steeds meer gaat identificeren met de ontvoerder. Dat verklaart mogelijk ook dat zij moest huilen, toen zij hoorde dat haar ontvoerder na haar ontsnapping zelfmoord had gepleegd door voor een trein te springen.

Boek

De Oostenrijkse journalist Christoph Feurstein zei zondag in een televisieuitzending dat Natascha al 50.000 euro is geboden voor de rechten voor een boek over haar leven. Voor een interview op televisie zou de Oostenrijkse 10.000 euro in het vooruitzicht zijn gesteld.