FAIRBANKS - De Verenigde Staten overwegen de nucleaire lading van sommige intercontinentale raketten te vervangen door conventionele. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld zondag gezegd na een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Sergei Ivanov. Op deze manier zouden de raketten gebruikt kunnen worden voor een preventieve aanval op terroristen.

Als de VS of Rusland "of een andere vriend of bondgenoot in de toekomst bedreigd wordt door massavernietigingswapens of een andere dodelijke dreiging, dan zou iedere president een wapen willen hebben om het doel snel en netjes te treffen, zonder alleen een kernwapen tot zijn beschikking te hebben".

Het plan kan binnen vijf of tien jaar worden uitgewerkt, aldus de bewindsman. Rumsfeld zei te hopen dat Rusland er net zo over denkt, maar Ivanov liet weten dat zijn land het plan nog problematisch achtte. Bovendien zijn er volgens hem mogelijk andere manieren om preventieve aanvallen uit te voeren.

Rumsfeld

Rumsfeld was in Alaska voor een bezoek aan een installatie voor het Amerikaanse antiraketschild, dat in volle ontwikkeling is.

Alaska zou mogelijk geraakt kunnen worden door langeafstandsraketten van Noord-Korea, dat vorige maand een test zag mislukken. Volgens de minister is het stalinistische Noord-Koreaanse regime echter gevaarlijker als verspreider van wapens dan als militaire macht. De regering in Pyongyang verkoopt aan wie maar wil betalen, mogelijk ook aan terroristen, stelde Rumsfeld.