HAAREN - Nachtelijke droppings in natuurgebieden moeten worden verboden. Dat vindt het Brabants Landschap. Volgens deze organisatie zijn droppings gevaarlijk voor de deelnemers, slecht voor de natuur en hinderlijk voor bewoners van het buitengebied.

Vrijdagavond eindigde een dropping in Alphen in een drama toen een 15-jarig lid van een Goirlese voetbalclub door een inwoner van Alphen met een jeep werd aangereden. Hij raakte zwaargewond. De Alphenaar (33) vermoedde dat de jongen een inbreker of stroper was.

In de natuurgebieden van het Brabants Landschap zijn veel stropers actief. "Ook andere lieden met minder goede bedoelingen gebruiken de buitengebieden. Als zij dan een groep kinderen tegenkomen kunnen er rare dingen gebeuren, dat kun je je indenken", aldus een woordvoerder van het Brabants Landschap.

Dumpplaats

XTC-producenten gebruiken het Brabantse buitengebied vaak als dumpplaats voor afval uit de laboratoria. Zonder toestemming van de beheerder is het niet toegestaan om een dropping te organiseren op terreinen van het Brabants Landschap.

"Maar daar trekken de meeste organisatoren zich niets van aan. Als er voldoende toezicht is, kun je nog een dropping houden. Dan maak je afspraken met de boswachter waar je wel en niet mag komen. Maar de leiding is vaak laks. Die laat de jeugd los en gaat zelf in het café zitten", aldus de woordvoerder.

Het Brabants Landschap beheert ruim 15.000 hectare natuurgebied in de provincie Noord Brabant.