AMSTERDAM - De 29e Uitmarkt in Amsterdam heeft meer dan een half miljoen bezoekers getrokken. Dat liet de organisatie zondag weten. Die noemt het evenement "in alle opzichten geslaagd", ondanks het feit dat het in de hoofdstad niet altijd goed weer was. "Het is een van de best bezochte Uitmarkten van de laatste jaren", aldus een woordvoerder.

Het Koninklijk Concertgebouw sloot het driedaagse evenement zondag af met een concert op de Dam. Onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons werd de Eerste symfonie van Mahler gespeeld.


Foto: Jeroen Coppelmans l Ellen ten Damme gaf een optreden op de Dam

Na zes jaar vond het festival weer plaats in de Amsterdamse binnenstad. De afgelopen jaren was het Museumplein nog het toneel voor het evenement. Het was dit keer de grootste Uitmarkt ooit met optredens op zeven buitenpodia en twintig binnenpodia.

Zaterdag

Vooral zaterdag kwamen veel cultuurminnaars naar het centrum van Amsterdam. Bij de theaters en concertzalen stonden lange rijen en vele wachtenden konden er door de drukte niet meer in.


Foto: Gosia Stepien l Traditioneel werd de Uitmarkt afgesloten met een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest

Op de Dam was het zaterdagavond extreem druk, toen massa's musicalliefhebbers onder leiding van Tooske Ragas en Frits Sissing meezongen met nummers uit bekende stukken als Cats, My Fair Lady en The Sound of Music.

Ook de cabaretprogramma's en de tweede Uitmarkt Junior - voor kinderen en hun ouders - trokken veel publiek.

Cohen

Burgemeester Job Cohen maakte zaterdag zijn debuut als dirigent. In het Muziektheater leidde hij het Willem Breuker Kollektief door de 'Romance in F' van Beethoven. Het dirigeren ging Cohen goed af.

De debutant kreeg na afloop een daverend applaus, ook al keken de musici meer naar hun noten dan naar de dirigent. "Het was verschrikkelijk moeilijk, maar het is net als in mijn werk: als je met goede mensen omgaat, hoef je zelf niet zoveel te doen", aldus Cohen.

Honderden voorstellingen

Volgens de organisatie begeleidden nieuwe Uitmarkt-vlaggen, doeken bij de podia en bewegwijzeringstorens de bezoekers naar de honderden, merendeels gratis, voorstellingen die plaatsvonden op en rond de Dam, de Nieuwmarkt en het Waterlooplein.

Hoewel de Amsterdamse binnenstad de organisatie goed is bevallen, is de intentie volgend jaar naar de Oostelijke Handelskade te verhuizen. "Het was logistiek gezien een behoorlijk gecompliceerde operatie", aldus de woordvoerder. De veelal nieuwe theater- en concertzalen langs het IJ hebben al enthousiast gereageerd.