AMSTERDAM - De politie Amsterdam heeft maandag opnieuw een grote actie gehouden om criminele illegalen in de stad op te sporen. Tussen half acht 's ochtends en drie uur 's middags zijn bijna negentig Bulgaren en Roemenen die illegaal in Nederland verblijven, aangehouden, verspreid over 25 panden in de stad. Dat maakte de politie bekend.

In totaal deden 150 politieagenten mee aan de actie. De arrestaties verliepen rustig en zonder veel verzet. Opvallend was dat veel mensen op kleine kamertjes werden aangetroffen. Dat zal volgens een politiewoordvoerder het Van Traa-team, dat de georganiseerde misdaad in Amsterdam aanpakt, later nader onderzoeken.

De arrestanten zijn overgedragen aan de Vreemdelingendienst en naar een voormalig asielzoekerscentrum in het Westelijk Havengebied overgebracht. Ze worden woensdag in twee gecharterde vliegtuigen het land uitgezet. Roemenië stuurt een eigen vliegtuig met eigen beveiliging voor zijn landgenoten.

De actie van maandag werd uitgevoerd in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Officieel was de politie donderdag al begonnen met het opsporen van illegalen. Het zakkenrollersteam hield toen vijf mensen aan.

Prostituees

In september vond in Amsterdam een vergelijkbare actie plaats. Toen werden in totaal 210 mensen aangehouden, onder wie bijna honderd prostituees uit Bulgarije, Roemenië en Albanië. De politie viel daarbij ook veertien panden binnen, verspreid door heel de stad. De illegalen werden vrijwel onmiddellijk door de Koninklijke Marechaussee naar hun land van herkomst teruggezonden.

De acties zijn volgens de politie nodig, omdat deze illegalen zich schuldig maken aan misdaden als zakkenrollerij en oplichting door zich uit te geven als agenten. Ook voeren ze illegale wisseltrucs uit, waarbij ze echt geld voor nepgeld wisselen. Vooral toeristen zijn het slachtoffer van deze criminele praktijken.

Het is overigens niet zo dat de politie de illegalen alleen bij dergelijke acties tegengaat. "Wij zijn voortdurend alert", aldus een woordvoerder. In de afgelopen maanden zijn nog meer Oost-Europeanen die illegaal in Nederland verblijven, opgepakt.