PARIJS - Hoewel het tegen de instructies is van de vakbonden, houden Franse truckers bij Lyon ook personenauto's tegen. Op de autosnelweg A7 bij Lyon (Chasse-sur-Rhône) blokkeren boze vrachtwagenchauffeurs alle verkeer. Daar was rond 8.30 uur een file ontstaan van zo'n 20 kilometer.

De Franse regering wil niet dat blokkades van vrachtwagenchauffeurs de economie van het hele land platleggen. Daarom zijn inmiddels 23 eenheden oproerpolitie ingezet rond "gevoelige punten". Dat is bijvoorbeeld het geval in Gennevilliers, de grote binnenhaven bij Parijs met olietanks die de hele regio bevoorraden. "Hier lijkt het meer op een blokkade van blauw", aldus een omwonende.

Rijbewijs afpakken

Minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken heeft zondag nog gezegd blokkerende chauffeurs onmiddellijk hun rijbewijs af te pakken. Dat is tegen het zere been van de twee grote transportbonden CGT en CFDT, die nu een kat- en muisspel met de politie uitvoeren. "Als de politie verschijnt, gaan we gewoon weg en beginnen twee kilometer verder opnieuw", aldus een CFDT-woordvoerder in Lomme bij het Noord-Franse Lille.

Om hun rijbewijs niet kwijt te raken, gebruiken vrachtwagenchauffeurs hun eigen particuliere auto's om het verkeer op kruispunten en rotondes in de stad in de war te sturen. Bij Lyon zijn intussen zes vakbondsleiders aangehouden en overgebracht naar de gendarmerie. De politie heeft uit voorzorg en als waarschuwing op cruciale punten zelfs grote kraanwagens neergezet.

Bonden

Het gaat om het eerste grote sociale conflict voor de nieuwe centrum-rechtse regering in Frankrijk, dat dinsdag mogelijk grotere vormen krijgt. Alle bonden in het openbaar vervoer, de posterijen, France Telecom, de landelijke gas- en elektriciteitsmaatschappijen, maar ook die bij Air France gaan dan actie voeren, hoofdzakelijk voor meer loon, betere arbeidsomstandigheden en uit angst voor privatiseringen.

Chauffeurs blokkeren ook het grote regionale distributiecentrum in Lomme bij het Noord-Franse Lille. Een ander heikel punt is de brug van Tancarville over de Seine bij Le Havre op de grote noord-zuid-verbinding in het westen van Frankrijk.