JERUZALEM - De Israëlsiche strijdkrachten hebben toegegeven dat ze verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van de boobytrap die donderdag vijf Palestijnse kinderen in de Gazastrook het leven kostte. De kinderen in de leeftijd van zeven tot veertien jaar waren familie van elkaar.

Een legerwoorvoerder zei in het weekeinde dat de vijf in contact met explosieven kwamen die een elite-eenheid er had gelegd. De boobytrap lag op een plaats waar Palestijnen terroristische activiteiten ontplooiden tegen Israëlische troepen en de joodse kolonies, aldus de woordvoerder. De vijf kinderen gingen naar school in de buurt van Khan Yunis.

Het Israëlische dagblad Haaretz

Yasser Arafat

De Palestijnse leiders beschuldigen de Israëlische regering ervan opzettelijk met gewelddaden een regeling van het conflict te dwarsbomen. President Yasser Arafat, zondag op bezoek in Caïro, zei dat het Israëlische geweld opzettelijk wordt gepleegd vlak voor de komst van twee Amerikaanse bemiddelaars.

Maandag arriveren de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns en een voormalige bevelhebber uit de Golfoorlog, generaal Anthony Zinni, in het Midden-Oosten. Ze bekijken of er een staakt-het-vuren te regelen is.

Hun opdracht is volgens waarnemers tot mislukken gedoemd temidden van zoveel gewelddaden. Zondag nog werd een 13-jarige Palestijnse jongen bij Bethlehem doodgeschoten door Israëlische soldaten. In Bethlehem heeft het gemeentebestuur met uitzondering van kerstdiensten, alle feestelijkheden rond kerst afgelast.

Gevechten

In de nacht van zaterdag op zondag openden tanks het vuur op een Palestijns vluchtelingenkamp in Rafah in de Gazastrook en vervolgens bestookten leger en luchtmacht de dichtbevolkte strook. Volgens het leger was dit een reactie op de dood van een Israëliër die omkwam door een granaataanval op een joodse kolonie in de Gazastrook zaterdag.

Het afschieten van de granaten was het werk van de Ezzedin al-Qassam, de gewapende tak van de Palestijnse beweging Hamas. Mahmoud Abu Hanoud, een leider van deze tak, werd vrijdag samen met twee medewerkers door de Israëli's geliquideerd.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in het weekeinde herhaald dat de VS tegen dit soort moordaanslagen zijn. In Israël evenwel is de liquidatie van Hanoud als een groot succes gevierd. Een woordvoerder van premier Sharon noemde het een van de grootste successen van de Israëlische strijd tegen het terrorisme. Israël gaat met deze aanslagen door. Midden-Oosten