DEN HAAG - Dit kabinet schuift een besluit over de aanleg van de omstreden snelweg A6-A9 bij het Naardermeer misschien toch niet door. De wekelijkse ministerraad besloot vrijdag tot verder onderzoek van drie varianten voor een oplossing van de fileproblemen tussen Almere en Amsterdam.

Vorige maand hintte minister Karla Peijs (Verkeer) erop dat Balkenende-3 geen besluit zou nemen over de verbinding. Zij heeft nader onderzoek voorgesteld waarmee het kabinet instemde. "Op basis hiervan kan de besluitvorming worden voortgezet", meldde de Rijksvoorlichtingsdienst. Misschien kan deze kabinetsperiode nog een besluit vallen, aldus ingewijden.

Noordvleugel

Het kabinet boog zich vrijdag over de Noordvleugel, een programma van acht projecten in het noordelijke deel van de Randstad. Dit moet van de Noordvleugel een internationaal concurrerende regio maken. De A6-A9 valt eronder, maar ook de bouw van 45.000 tot 60.000 woningen in Almere tussen 2010 en 2020.

Het kabinet onderschrijft dat laatste en er komt verder onderzoek. Maar bovendien heeft het 4,5 miljard euro gereserveerd voor een betere bereikbaarheid over de weg van Almere.

Er moet verder een aquaduct bij Muiden komen. Groen licht was er ook voor regionale projecten op het vlak van natuur en recreatie, zoals het opknappen van enkele forten van de Stelling van Amsterdam (een werelderfgoed). Bij elkaar vergt dat 150 tot 300 miljoen euro, blijkt uit een brief van minister Peijs en collega Sybilla Dekker (Volkshuisvesting) aan de Tweede Kamer.

Verheugd

De gezamenlijke bestuurders van de Noordvleugel zijn verheugd over de ambities van het kabinet, maar willen dat er zo snel mogelijk een keuze wordt gemaakt voor de A6-A9, tussen de verbreding van de A9 (Gaasperdammerweg) en de aanleg van een ondertunnelde snelweg bij het Naardermeer.

De derde variant, verbreding van A10 Oost, A1 en A6, wijst de regio af. Die is weliswaar het goedkoopst, maar biedt nauwelijk een oplossing. De meeste knelpunten blijven bestaan en de leefbaarheid rondom de Gaasperdammerweg in Amsterdam-Zuidoost wordt niet verbeterd, aldus de reactie van de Noordvleugel op de kabinetsplannen.