AMSTERDAM - De schrijver en televisiemaker Boudewijn Büch is zaterdag in zijn woning in Amsterdam op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden. Zijn collega's bij de televisie reageerden geschokt op het overlijden van de excentrieke, maar ook eenzame duizendpoot.

Büch, onder meer auteur van de later verfilmde roman De Kleine Blonde Dood, raakte bij het Nederlandse publiek ook bekend als wereldreiziger en verzamelaar. Hij was de laatste tijd een wekelijkse gast in het RTL4-televisieprogramma Barend en Van Dorp. Büch besprak daar onderwerpen van Voltaire tot de pik van Napoleon, aldus Henk Van Dorp.

Toegankelijk

Volgens de RTL4-presentator was Büch na een sombere, eenzame tijd de laatste twee jaar weer vrolijker. Hij vond het prettig weer op straat te worden herkend. Hij was als "een oom die uit het voormalige Indonesië de kinderen kwam verwennen van: Kijk eens wat ik allemaal niet bij me heb." Vooral de manier waarop hij de zaken behandelde en toegankelijk maakte, sprak de mensen aan. Ook de VARA roemt zijn unieke vermogen om het publiek te interesseren voor zijn grote passie: boeken en reizen. Büch werd bij de VARA vooral bekend door zijn reis- en verzamelprogramma De wereld van Boudewijn Büch, dat vanaf 1986 draaide.

Uitgestorven dodo

De erudiete en eigenzinnige presentator werkte ruim twintig jaar voor de VARA. Ooit viel hij op als gast in het tv-programma van Sonja Barend en daarna kreeg hij een boekenprogramma. "Ik kan me nog herinneren dat hij met trillende hand en stem zijn eerste uitzending presenteerde", aldus waarnemend-programmadirecteur F. Klein.

De herkomst van boeken, schrijvers, muziek en artiesten vond Büch erg interessant. Een grote fan was hij van popster Mick Jagger, maar hij was ook bezeten van de uitgestorven dodo. "Volgens mij was het voor hem ook een vlucht uit de werkelijkheid uit het Nederlandse bestaan", aldus Klein. Büch moest in 1999 stoppen met het programma omdat de formule uitgewerkt was. "Maar zeker niet met slaande deuren. Bij Barend en Van Dorp leek hij een nieuwe weg ingeslagen te zijn."

Stotterende scholier

Naast zijn televisiecarrière schreef Büch diverse dichtbundels en romans. In Het dolhuis (1987) beschreef hij zijn belevenissen als jong kind in een psychiatrische inrichting. De hel (1990) verhaalt over zijn middelbare schooltijd als stotterende scholier. Zijn meest succesvolle roman De kleine blonde dood verscheen in . De verfilming van het boek won in 1993 een Gouden Kalf voor beste Nederlandse film. Zijn laatst geschreven boek Het Geheim van Eberwein zal naar alle waarschijnlijkheid in februari 2003 uitkomen.

Portretprogramma

Zijn journalistieke bijdragen zijn ontelbaar, zijn columns waren geliefd. Daarnaast toerde de schrijver/verzamelaar met zijn theatersoloprogramma Op reis, een diavoorstelling zonder dia's door het land. Barend en Van Dorp hebben aangekondigd hun wekelijkse gast te herdenken in de uitzending van maandagavond. De VARA besteedt maandagochtend in Ontbijtradio aandacht aan het overlijden van Büch. Voor maandagavond staat op Nederland 3 in plaats van Soprano's nu om 23.15 uur een 'portretprogramma' van Boudewijn Büch gepland.