AMSTERDAM - DEN HAAG - Schoolboeken mogen voortaan niet zwaarder zijn dan zeshonderd gram per stuk. Dat stelde Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA vrijdag. Zij vindt die 'zeulnorm' nodig, omdat middelbare scholieren veel te vaak zware tassen moeten dragen.

De PvdA vindt dat uitgevers en scholen bewuster moeten omgaan met de boekenlast waar vooral leerlingen uit de eerste drie klassen van de middelbare school mee worden geconfronteerd.

Het is niet alleen slecht voor hun rug, het is ook gevaarlijk, zo bleek deze week toen een brugklasser in Groesbeek met een zware rugzak op de fiets over de kop ging en zwaargewond in het ziekenhuis belandde. Hamer had haar plan toen al klaar.

Gewicht

Overigens heeft uitgeverij Wolters-Noordhoff al normen ingesteld. Het gewicht van studieboeken loopt daar op van zeshonderd gram per boek voor de brugklas tot zevenhonderd voor derdeklassers.

Hamer vindt dat docenten hun leerlingen beter moeten adviseren welke boeken ze thuis kunnen laten. Er moet een einde komen aan situaties waarin kinderen allemaal werkboeken mee moeten slepen om een pagina huiswerk te laten zien, stelt de politica. Docenten moeten ervoor zorgen dat dat weer in een schriftje kan. Uitgevers worden ook opgeroepen om meer digitale lesstof aan te bieden.

Duur

Dat laatste heeft nog andere voordelen. De werkboeken met opdrachten waarin kinderen moeten schrijven, kunnen maar een keer gebruikt worden en zijn daardoor duur. De kosten van studieboeken zijn de PvdA ook al jaren een doorn in het oog. Net als vorig jaar zal de partij ook dit jaar weer pleiten voor het invoeren van verplichte boekenfondsen op scholen die het ouders mogelijk maken studieboeken te huren.

Onderzoek wijst volgens Hamer uit dat er dan bewuster met de boeken wordt omgegaan en dat het ouders veel geld scheelt. Tot nu toe wilde minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) daar niet de nodige 200 miljoen euro per jaar voor uittrekken.

Geld

Hamer heeft de moed niet opgegeven en zal haar voorstel bij de behandeling van de begroting voor 2007 nog een keer indienen. Bedoeling is om het geld voor het fonds in vier jaar op te bouwen tot 200 miljoen.