AMSTERDAM - Waardeloos. Zo omschreef mr. J. de Wijkerslooth, de voorzitter van het college van procureurs-generaal, het uitlekken vanuit justitiële kringen van de bekentenis van Volkert van der G. naar NRC Handelsblad. "Ik weet niet waar het lek vandaan komt en we hebben het allang opgegeven om lekken op te sporen", zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

De Wijkerslooth vindt het dom dat mensen hun mond voorbij hebben gepraat en slecht omdat ze dat doelbewust hebben gedaan. Hij denkt overigens niet dat het lek bij het Openbaar Ministerie (OM) ligt. De persverklaring waar het OM zaterdag mee kwam, lag volgens De Wijkerslooth in concept al klaar. Daarin stond dat Van der G. heeft bekend op 6 mei Pim Fortuyn te hebben doodgeschoten. De Wijkerslooth betreurt het dat de familie Fortuyn het nieuws uit de media moest vernemen en heeft daar zijn excuses voor aangeboden.

Strafzaak

Broer Marten Fortuyn gaf zaterdag voor de camera weer meer informatie over de strafzaak prijs dan het OM. Volgens de voorzitter van het college krijgt de familie van een slachtoffer soms meer informatie. "Het is de vraag of het verstandig is als dat vervolgens naar de media wordt doorgespeeld", aldus De Wijkerslooth.

Reconstructie

Met de bekentenis van Van der G. is de zaak tegen hem in principe rond, maar het OM onderzoekt nog steeds of er nog anderen bij de moord op Fortuyn betrokken zijn geweest. De Wijkerslooth: "We sluiten niets uit en proberen alles te reconstrueren." Hij vindt het onverstandig dat een aantal politici zich uitlaat over de strafzaak terwijl die nog onder de rechter is. "Het is schadelijk en kan invloed hebben op het proces. Mensen moeten dat niet doen."

Doodstraf

Demissionair LPF-minister Nawijn (Vreemdelingenzaken) baarde afgelopen week opzien met zijn uitspraken over de doodstraf. De Wijkerslooth vindt het op zich heel wijs dat daar weer eens een discussie over wordt gevoerd, "maar liefst buiten verkiezingstijd". Hij vindt dat de bevolking weer eens duidelijk moet worden gemaakt waarom "we de doodstraf niet willen en waarom we het niet toepassen". Mocht het ooit toch zover komen, dan stapt hij op als voorzitter van het college van procureurs-generaal.