Over de strijd tegen het terrorisme zijn ze het roerend eens, de presidenten Bush en Poetin. Maar een kleine plastic pop is er wel in geslaagd een wig te drijven tussen Amerika en Rusland. Want Barbie, zo schrijft de Sunday Telegraph, is in het Rusland van Poetin ongewenst.

Het Russische ministerie van Onderwijs heeft Barbie, samen met een aantal andere buitenlandse poppen en spelletjes zoals Pokemon op de zwarte lijst geplaatst. Zij mogen niet worden ingevoerd omdat gevreesd wordt dat ze een slechte invloed zullen hebben op de Russische kinderzieltjes. Barbie is daarbij een hoofdschuldige, want haar welvingen, van kunststof of niet, zouden wel eens seksuele impulsen kunnen losmaken in de geesten van kleine Rusjes, zo wordt gevreesd.

Vaderlandsliefde

Deze maatregelen kaderen in de campagne waarmee Poetin probeert normen en waarden in de Russische samenleving te verdedigen en de Russische identiteit te versterken. Gezin, vaderlandsliefde en het besef dat Rusland een supermacht is geweest en dat weer kan worden, zijn de idealen die Poetin wil uitdragen.

Lichaamsbouw

De invoer van speelgoed uit het westen past niet in die gedachtenwereld en dat heeft al geleid tot allerlei nieuwe richtlijnen voor de ook in Moskou en Sint Petersburg populaire Pokemonkaarten. Die mogen niet meer aanzetten tot het vermoorden of vergiftigen van andere Pokemonfiguren en moeten vertaald worden in het Russisch.

En Barbie? Die geeft "een bepaald idee over lichaamsbouw" waarmee de bureaucraten in Rusland moeite hebben - namens de kinderen natuurlijk. De autoriteiten hebben nu een eigen poppenkoppel gecreërd. Natasha en Dima heten de plaatselijke tegenhangers van Barbie en Ken. Maar zelfs de directeur van het Speelgoedinstituut geeft toe dat dit duo "tekortschiet op het vlak van glamour".