WENEN - Een Oostenrijks meisje dat ruim acht jaar geleden op 10-jarige leeftijd spoorloos was verdwenen, is woensdag levend teruggevonden. Ze is vermoedelijk jarenlang vastgehouden in een kelder in de omgeving van Wenen. Dat berichtte het Oostenrijkse persbureau APA.

Het meisje, de nu 18-jarige Natascha Kampusch, verdween op 2 april 1998 op weg naar school. Een grote zoekactie waarbij het gehele oosten van Oostenrijk werd uitgekamd, leverde geen enkele aanwijzing op, tot zij zich woensdag plotseling meldde bij de politie in de plaats Strasshof.

Litteken

Familieleden hebben Natascha inmiddels geïdentificeerd. Zij heeft op dezelfde plek een litteken als het meisje dat acht jaar geleden verdween, zo bevestigde de politie, die nog wel een DNA-onderzoek laat doen om met zekerheid vast te stellen dat het om het vermiste meisje gaat.

De politie begon woensdag onmiddellijk een zoektocht naar een 44-jarige man die haar zou hebben ontvoerd en vastgehouden. De verdachte Wolfgang P. wierp zich later op de avond voor een trein en overleed, meldde het Oostenrijkse televisiestation ORF.

Bestelbus

De vermoedelijke ontvoerder is in 1998, evenals duizenden andere mensen, ondervraagd door de politie omdat hij in bezit was van een witte bestelbus. Een kind had toen gezien dat Natascha in een dergelijk voertuig was gestapt. Maar tegen Wolfgang P. bestonden destijds niet genoeg verdenkingen om hem te arresteren of zijn huis te doorzoeken.

Volgens de politie is Natascha in goede gezondheid, al ziet zij er bleek uit alsof ze lange tijd geen daglicht heeft gezien. Ook geestelijk lijkt ze er redelijk aan toe. "Ze drukt zich goed uit, en kan lezen en schrijven", aldus een politiewoordvoerder.

Kranten

De jonge vrouw heeft de autoriteiten verteld dat ze van haar ontvoerder radio mocht luisteren en heel af en toe televisie mocht kijken. Ook kreeg ze de gelegenheid om kranten te lezen. De ontvoerder hield haar vast in een soort onderaardse kamer van drie bij vier meter onder zijn garage.

Buurtbewoners vertelden aan APA dat zij de tiener de laatste jaren wel eens buiten hebben zien lopen. Zij zocht echter nooit contact met mensen. Een woordvoerder van de politie liet aan APA weten dat Natascha waarschijnlijk last heeft van het Stockholm-syndroom. Daarbij gaat het slachtoffer van een ontvoering zich uit lijfsbehoud steeds meer identificeren met de dader.

Dutroux

De ontvoering van het meisje, slechts twee jaar na de omvangrijke zedenzaak rond Marc Dutroux in België, geldt als een van de geruchtmakendste misdrijven uit de naoorlogse Oostenrijkse geschiedenis. Gevreesd werd dat ook zij was verkracht en vermoord door een pedofiel.

Onduidelijk is nog wat Natascha de afgelopen acht jaar heeft moeten doorstaan. Ook hoe zij vrij wist te komen, is nog niet bekend. Volgens ooggetuigen is ze uit een rijdende auto gegooid of gesprongen. Mogelijk heeft de dader haar ook zelf laten gaan.