ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie zal donderdag één verdachte voorgeleiden in verband met de dodelijke mishandeling van een bezoeker van het evenement Bavaria City Racing in Rotterdam. Het gaat om een man uit Sneek.

Alle andere verdachten worden spoedig in vrijheid gesteld. Justitie beschouwt hen nog wel als verdachten van betrokkenheid in deze zaak, aldus een justitiewoordvoerster.

De politie hield woensdag nog een zevende verdachte aan naar aanleiding van de mishandeling van de bezoeker van het race-evenement. Alle aangehouden verdachten zijn medewerkers van een beveiligingsbedrijf. Of juist deze zevende man donderdag wordt voorgeleid, weet de woordvoerster niet. De man wordt doodslag verweten.

Het 26-jarige slachtoffer zou zondag tijdens het evenement zijn mishandeld door medewerkers van het beveiligingsbedrijf. Hij overleed dinsdagavond. Sectie moet de doodsoorzaak nog uitwijzen.

Stille tocht

Enkele honderden mensen hebben woensdagavond het slachtoffer herdacht in een stille tocht. Bij aanvang schatte de politie het aantal aanwezigen op driehonderd, maar steeds meer mensen sloten zich bij de stoet aan. De vrienden, familie en andere betrokkenen hielden halverwege de herdenking stil bij de woning van de Rotterdammer.

De tocht eindigde op de plek bij het vip-dorp waar de man zondagavond onwel werd. Daar werd gebeden. Mensen legden bloemen en een paar Arubaanse vlaggen neer, staken fakkels en kaarsen in de grond. Ook uitten een aantal aanwezigen kritiek op het optreden zondag van de beveiligingsmedewerkers.

Geweldpleging

De zeven mannen van het beveiligingsbedrijf zaten vast wegens openlijke geweldpleging. "Wij willen voor 100 procent meewerken aan het onderzoek, net als onze jongens die vastzitten", zei woordvoerder Hans Holtman van het Friese beveiligingsbedrijf ISA (International Security Agency).

"Het is voor hen ook een verschrikkelijke ervaring geweest. Eén van onze jongens heeft van het slachtoffer een paar kopstoten gehad en heeft zijn neus gebroken. Een paar tellen later moest hij de man reanimeren. Ik kan u wel vertellen, bij de grootste mannen van ons team rollen op dit moment de tranen over de wangen."

Het bedrijf heeft advocatenkantoor Anker en Anker in de arm genomen. ISA hield zondag met honderden beveiligers de boel in de gaten. "In de twintig jaar dat ik bezig ben met beveiliging, heb ik dit nog nooit meegemaakt", aldus de zegsman.

Mishandeling

Het hoofd van de beveiliging sprak dinsdag tegen dat er sprake is geweest van mishandeling door de beveiligers. Het slachtoffer en een groep vrienden zouden zich vervelend hebben gedragen, waarna de Rotterdammer buiten het vip-terrein werd gezet. Volgens het hoofd van de beveiliging was er wel een schermutseling, maar hebben de beveiligers niet geslagen.

Later zondagavond bleek dat het slachtoffer inwendig hoofdletsel had opgelopen. Getuigen meldden dat de beveiligers de man wel hard zouden hebben aangepakt, anderen zeiden dat juist de groep jongeren zich agressief heeft gedragen. Ook verklaarden mensen dat het slachtoffer drank en drugs zou hebben gebruikt.

Afschuw

De organisatie van Bavaria City Racing heeft "met afschuw kennisgenomen van het overlijden" van de Rotterdammer. Overigens heeft ISA deze week tevergeefs een werkvergunning voor in de beveiliging aangevraagd voor Hells Angel-president Daniël Uneputty uit Amsterdam. De Friese politie weigerde de vergunning af te geven. Uneputty is daartegen in beroep gegaan.

"Wij hebben nooit de bedoeling gehad Uneputty in dienst te nemen. Wij hebben hem alleen maar opgeleid", aldus de zegsman van ISA. "Als zich weer een Hells Angel meldt voor een cursus, zullen we die niet direct weigeren."