BOEKAREST - De moed van de Roemenen die in opstand kwamen om de dictatuur van Nicolae Ceausescu omver te werpen, zou anderen moeten aanmoedigen om agressieve dictators als Saddam Hussein in Irak onderuit te halen. Dat zei de Amerikaanse president Bush zaterdag in Boekarest.

Bush gebruikte de afsluiting van zijn vijfdaagse bezoek aan Europa, een speech voor tienduizenden verregende Roemenen op het Revolutieplein in de hoofdstad, om op te roepen tot actie tegen Hussein, een centraal thema van zijn reis. "Nu regeert een agressieve dictator in Irak. De dictator van Irak bedreigt de veiligheid van elke vrije natie, inclusief de vrije naties van Europa", zei Bush. Hij voegde eraan toe dat de wereld genoeg "fanatici die hun wil opleggen door angst" heeft gezien.

"Het gezicht van het kwaad"

Roemenië heeft door het geweld van Ceausescu's regime "het gezicht van het kwaad" gezien, zei Bush. "Het volk van Roemenië begrijpt dat agressieve dictators niet zijn te kalmeren of te negeren. Er moet altijd verzet tegen hen komen", aldus de president.

"Elke natie moet gevaar onder ogen zien"

Bush gebruikte zaterdag toespraken in Litouwen en Roemenië om die en vijf andere voormalige communistische Oost-Europese landen te 'huldigen' voor hun uitnodiging om lid van de NAVO te worden. Hij zei dat ze het bondgenootschap konden inspireren om een harder standpunt in te nemen tegen het kwaad. "Elke natie moet gevaar onder ogen zien. Elk vrij land heeft de verantwoordelijkheid zijn volledige en verantwoordelijke rol te spelen", aldus Bush in Boekarest.