ROTTERDAM - De 26-jarige Rotterdammer die zondag tijdens het evenement Bavaria City Racing in Rotterdam zou zijn mishandeld door medewerkers van een beveiligingsbedrijf, is dinsdagavond overleden. Dat meldde een woordvoerder van de politie woensdagochtend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Zes medewerkers van het beveiligingsbedrijf die bij het incident betrokken zouden zijn geweest, zitten vast wegens openlijke geweldpleging. Een politiewoordvoerder wist woensdag nog niet of nu de aanklacht tegen de mannen wordt verscherpt.

De politie wil eerst uitzoeken wat er zondagavond precies is gebeurd. Sectie moet de doodsoorzaak vaststellen. Ook wil de politie getuigen horen. Over het incident doen tegenstrijdige verhalen de ronde.

Kopstoten

"Wij willen voor 100 procent meewerken aan het onderzoek, net als onze jongens die vastzitten. Het is voor hen ook een verschrikkelijke ervaring geweest. Eén van onze jongens heeft van het slachtoffer een paar kopstoten gehad en heeft zijn neus gebroken. Een paar tellen later moest hij de man reanimeren.

Ik kan u wel vertellen, bij de grootste mannen van ons team rollen op dit moment de tranen over de wangen", zei woordvoerder Hans Holtman van het Friese beveiligingsbedrijf ISA (International Security Agency).

Zwaar geschokt

Het bedrijf heeft advocatenkantoor Anker en Anker in de hand genomen. ISA, dat zondag met honderden beveiligers de boel in de gaten hield, is zwaar geschokt door de dood van de Rotterdammer. "In de twintig jaar dat ik bezig ben met beveiliging, heb ik dit nog nooit meegemaakt", aldus de zegsman.

Ook het hoofd van de beveiliging zei dat hij in zijn 32-jarige carrière nog nooit een dergelijk incident was tegengekomen. Hij sprak dinsdag tegen dat er sprake is geweest van mishandeling door de beveiligers. Het slachtoffer en een groep vrienden zouden zich vervelend hebben gedragen, waarna de Rotterdammer buiten het vip-terrein werd gezet. Volgens het hoofd van de beveiliging was er wel een schermutseling, maar hebben de beveiligers niet geslagen.

Drugs

Later zondagavond bleek dat het slachtoffer inwendig hoofdletsel had opgelopen. Waardoor dat kwam, is nog niet duidelijk. De verhalen lopen uiteen. Getuigen meldden dat de beveiligers de man wel hard zouden hebben aangepakt, anderen zeiden dat juist de groep jongeren zich agressief heeft gedragen. Ook verklaarden mensen dat het slachtoffer drank en drugs zou hebben gebruikt. De politie onderzoekt de versies.

Hells Angels

Overigens kwam ISA deze week in opspraak, omdat het bedrijf tevergeefs een werkvergunning voor in de beveiliging aanvroeg voor Hells Angel-president Daniël Uneputty uit Amsterdam. De Friese politie weigerde de vergunning af te geven. Uneputty is daartegen in beroep gegaan.

De politie moet van de rechter in Leeuwarden de afwijzing opnieuw motiveren. "Wij hebben nooit de bedoeling gehad Uneputty in dienst te nemen. Wij hebben hem alleen maar opgeleid. We maken cursisten er altijd op attent dat ze gescreend en dus ook geweigerd kunnen worden. Maar als er zich weer een Hells Angel meldt voor een cursus, zullen we die niet direct weigeren."