MOSKOU/DEN HAAG - Onder de bijna 170 doden van een grote vliegtuigramp dinsdag in Oekraïne bevinden zich een of meer Nederlanders. Dat hebben de Russische autoriteiten gezegd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon het bericht nog niet bevestigen.


De plaats waar de Toepolev-154 is neergestort

Bekijk video: Modem/ Breedband

Nabestaanden

Nabestaanden van de slachtoffers vertrekken woensdagochtend nog naar de rampplek. Vliegtuigmaatschappij Poelkovo stuurt een speciale vlucht van het Russische St. Petersburg naar Donetsk. Verwacht wordt dat de nabestaanden zullen worden ingezet bij het identificeren van lichamen.

De crash, waardoor alle 159 passagiers en tien bemanningsleden zijn omgekomen, zou volgens een eerste onderzoek zijn veroorzaakt door blikseminslag. Russische en Oekraïnse media repten ook van brand aan boord en van hevige turbulentie.

De piloten gaven verscheidene SOS-meldingen, maar de communicatie met het toestel viel weg toen de kist op een hoogte was van ongeveer drie kilometer. Een ooggetuige vertelde hoe de Toepolev-154 als een blad naar beneden dwarrelde en toen met een klap de grond raakte.

"Er waren zeker buitenlanders aan boord, en zeker uit Nederland. Maar meer informatie kan ik nog niet geven", aldus Leonid Beljajev van het Russische ministerie voor Noodsituaties tegen het Russische persbureau Interfax. Op een via het internet verspreide passagierslijst staat een Nederlandse naam. Onder de doden zouden 39 kinderen zijn.

Explosiegevaar

Hulpverleners kunnen moeilijk hun werk doen wegens explosiegevaar en brandende kerosine bij delen van het wrak. Het betrokken toestel, een Toepolev-154 van vliegtuigmaatschappij Poelkovo, was gebouwd in 1992. Het was op weg van het vakantieoord Anapa aan de Zwarte Zee naar Sint Petersburg.

De kist stortte neer in Oekraïne op ongeveer 45 kilometer ten noorden van de industriestad Donetsk. Rusland heeft reddingsdiensten naar Oekraïne gedirigeerd. De Russische justitie is een onderzoek begonnen.

Poelkovo onderhoudt ook vanaf Schiphol een vliegverbinding met Sint Petersburg.

Werkpaard

De Toepolev-154, een type dat al dateert uit de Sovjettijd, is het werkpaard van de meeste luchtvaartmaatschappijen van de voormalige Sovjetunie. Vliegen met de ondernemingen gold na de val van het communisme volgens westerse normen als gevaarlijk, maar dat is de laatste jaren verbeterd.

Desondanks was de crash al de tweede met een Russische luchtvaartmaatschappij dit jaar. Vorige maand crashte een Airbus A-310 van Sibir Airlines tijdens de landing in het Siberische Irkoetsk. Ruim 120 inzittenden kwamen om het leven. In mei stierven alle 113 mensen aan boord van een Airbus A-320 van de Armeense maatschappij Armavia die voor de kust van de badplaats Sotsji in de Zwarte Zee stortte.