AMSTERDAM - Zeker 31 Nederlandse toeristen in Griekenland zijn maandag en dinsdag geëvacueerd vanwege bosbranden. Dat meldt reisorganisatie TUI, moederbedrijf van onder meer Arke en Holland International, dinsdag. De toeristen zijn inmiddels allemaal veilig teruggekeerd naar hun vakantieverblijf.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Maandag werd het Griekse schiereiland Halkidiki opgeschrikt door een snel uitbreidende bosbrand. In de buurt van de kustplaatsen Polychrono en Hanioti greep het vuur snel om zich heen en werden toeristen en bewoners in allerijl geëvacueerd.

"We hebben met iedereen contact gehad", zegt TUI-woordvoerder Jocobien Oosterwijk dinsdag. "Sommige klanten hebben uit voorzorg de nacht op het strand doorgebracht, maar iedereen kon dinsdagochtend terug naar zijn accommodatie." De brandweer is de brand aan het nablussen.

De brandweer had moeite om het vuur te bestrijden omdat de omstandigheden ongustig waren: er stond een krachtige wind en het is zeer heet. De brand is vermoedelijk aangestoken.

Vliegtuigen

De Griekse autoriteiten zetten dinsdag tien vliegtuigen en helikopters in om 250 brandweerlieden te helpen de bosbrand op het noordelijke schiereiland te bestrijden. Met boten van de kustwacht en particulieren werden toeristen en bewoners van de stranden van de landtong Kassandra gehaald. Een Duitse toerist verdronk daarbij. Zeker vijftig mensen - overwegend Grieken - werden met ademhalingsmoeilijkheden in ziekenhuizen opgenomen. Zo'n vijftig woningen en tientallen auto's werden verwoest of beschadigd.