DEN HAAG - Minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken heeft maandag tijdens zijn gesprekken met Israëlische bewindslieden geen verzoek gekregen om deel te nemen aan de VN-buffermacht in het zuiden van Libanon. Bot voerde onder meer gesprekken met zijn ambtgenoot Tzipi Livni, de minister van Defensie Amir Peretz en vicepremier Shimon Peres.

Het bezoek aan Israël maakt deel uit van een meerdaags bezoek aan de regio. Dinsdag bezoekt Bot Libanon, afgelopen zondag sprak hij met Palestijnse autoriteiten. Tussendoor bezocht hij ook nog de families van een gedode en een gewonde Israelische soldaat van Nederlandse komaf, aldus zijn woordvoerder.

Terughoudendheid

Tijdens zijn gesprekken met zijn Israëlische collega's riep Bot op tot terughoudendheid bij militaire acties in het zuiden van Libanon. Ook wees hij erop dat een VN-macht ook zou moeten bestaan uit militairen uit moslimlanden om de geloofwaardigheid van de vredesmissie te schragen.

De bewindsman stelde verder de recente arrestatiegolf van Palestijnse politici aan de orde. Bot vroeg zich af of dergelijke acties de radicalisering van de publieke opinie niet eerder in de hand werkt.

Grenzen

Hij bracht ook de onvrede over die hij eerder van enkele gematigde Palestijnse voormannen had gehoord over "het te pas en te onpas sluiten van de grenzen". Het sluiten van de grens kost de Palestijnen veel geld. Mensen kunnen niet werken in Israël en landbouwproducten kunnen niet worden geëxporteerd.

Van Israëlische kant kreeg de Nederlandse bewindsman echter te horen dat als er sprake is van een veiligheidsprobleem, dat de hoogste prioriteit krijgt.

Italië

Italië is bereid de VN-vredesmacht in Libanon te leiden. De Italiaanse premier Romano Prodi maakte maandagavond bekend dat hij aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft laten weten dat zijn land er klaar voor is. Prodi, die met vakantie is in Toscane, zei dat Annan de definitieve beslissing over de leiding van de troepenmacht in het weekeinde neemt.