EEMSMOND - De politie heeft maandagmiddag samen met de mobiele eenheid een actie van Greenpeace Nederland in de Eemshaven beëindigd. De milieuorganisatie blokkeerde sinds 5.00 uur het 85 meter lange Russische koelschip Mumrinskiy, omdat dat betrokken zou zijn bij de invoer van illegale partijen kabeljauw.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een woordvoerster van de politie zei maandag dat alle actievoerders van het schip zijn gehaald en aangehouden. Zij boden geen verzet. De negen actievoerders worden beschuldigd van overtreding van de scheepvaartwet. Zij hebben een proces-verbaal gekregen en zijn daarna in vrijheid gesteld.

Kabeljauw

Volgens Greenpeace is het schip, dat voor de vijfde keer dit jaar de Eemshaven aandeed, zeer waarschijnlijk vaker betrokken geweest bij de invoer van illegale partijen kabeljauw in Nederlandse havens. Met haar actie hoopte de milieuorganisatie de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw (AID) te bewegen het schip te controleren.

Een woordvoerder van de AID liet weten dat op het Russische schip een reguliere controle is uitgevoerd. Volgens hem stond die al op de agenda en had die niets te maken met de actie van Greenpeace. Tijdens de inspectie zijn geen onregelmatigheden gevonden. "Het schip heeft zich netjes 72 uur van tevoren gemeld.

Daarnaast hebben we de kapitein gesproken en een regulier onderzoek gehouden, waaronder het doornemen van de administratie." Het schip mag daarom gewoon in de Eemshaven lossen. Op de zijkant van het koelschip schilderden de actievoerders de leus 'Stop Pirate Fishing'.

Zwarte lijst

Greenpeace zei sterke aanwijzingen te hebben dat het schip sjoemelt met papieren, de inspectie ontloopt en ladingen overneemt van vissers die illegaal vissen. Noorwegen heeft een zwarte lijst van Russische schepen, waar de Mumrinskiy op staat. Greenpeace zou graag zien dat ook Nederland die lijst zou hanteren.

Zodra de actievoerders van boord waren, werd onder toezicht van de mobiele eenheid met het lossen van de kabeljauw begonnen.