AMSTERDAM - Jozias van Aartsen zal zich niet verkiesbaar stellen voor de Tweede Kamer. Dat heeft de oud-fractievoorzitter laten weten aan Mark Rutte, zo schrijft het NRC Handelsblad maandag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Van Aartsen laat in een ontslagbrief aan fractievoorzitter Rutte en partijvoorzitter Jan van Zanen weten dat hij "met verbijstering moest toekijken hoe de gebeurtenissen in mei en juni leidden tot een kabinetscrisis." Van Aartsen is van mening dat deze crisis, die tot de val van kabinet-Balkenende II leidden, zich niet had hoeven en mogen voordoen.

Tijdens de kabinetscrisis hield van Aartsen zich op de achtergrond. "Toen merkte ik dat ik het moeilijk vond mij bij die terughoudende rol neer te leggen. Ik ben daar kennelijk niet aan toe."

Verdeeldheid

Van Aartsen hekelt ook de verdeeldheid binnen de partij. In zijn brief schrijft hij dat vanaf de oprichting binnen de VVD "een richtingenstrijd woedt tussen een naar populisme neigende stroming en een vrijzinnige stroming." Volgens Van Aartsen hebben alle VVD-aanvoerders ernaar gestreefd die stromingen te verbinden, aangezien dat goed zou zijn voor het resultaat van de VVD.

Van Aartsen vraagt zich af of het in de politieke realiteit van nu nog mogelijk is om deze verdeeldheid te beperken. "Het beeld dat in de lijsttrekkerscampagne is ontstaan, heeft die verbindende rol moeilijker gemaakt. De nieuwe fractie krijgt daarmee te maken", aldus Van Aartsen, verwijzend naar de verdeeldheid die de strijd tussen Rutte en Rita Verdonk binnen de VVD heeft veroorzaakt.

Zalm

Van Aartsen is acht jaar VVD-minister geweest. Eerst was hij verantwoordelijk voor de portefeuille Landbouw, daarna was hij minister van Buitenlandse Zaken. In 2003 volgde hij Gerrit Zalm op als fractievoorzitter.

Toen de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar tegenviel, besloot Van Aartsen zich terug te trekken als fractievoorzitter. Ook besloot hij zich niet te kandideren voor het VVD-lijsttrekkerschap, mits Rutte dat wel zou doen.

Nijs

Ook oud-staatssecretaris Annette Nijs (VVD) zal de politiek verlaten. Nijs, momenteel Tweede Kamerlid voor de VVD, wil Chinese bedrijven gaan adviseren. De vroegere bewindsvrouw is net terug van een verblijf van een maand in China.

/LINK
Ontslagbrief Van Aartsen