ROTTERDAM - De eerste onderzoeksresultaten naar het vogelgriepvirus bij twee overleden sperweruiltjes in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam hebben niet kunnen aantonen dat zij zijn gestorven aan het vogelgriepvirus H5N1. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Landbouw maandag bekendgemaakt.

De vogels hebben het virus mogelijk wel onder de leden gehad, maar het is volgens haar de onderzoekers niet gelukt het H5N1-virus te isoleren. "H5N1 dat zij mogelijk in hun lichamen hadden, leeft namelijk niet meer", aldus de zegsvrouwe. Waaraan de dieren wel zijn dood gegaan, is niet bekend. Vrijdag verwacht het ministerie de definitieve resultaten van het onderzoek naar de vogelgriep.

Ruim een week geleden werden bij de twee dode sperweruiltjes in Blijdorp aanwijzingen gevonden voor besmetting met het virus H5N1.

Inenten

Dit is extra wrang, want de diergaarde was de eerste dierentuin in Europa die zijn dieren mocht inenten tegen vogelgriep. Mochten de uiltjes ook daadwerkelijk besmet zijn, dan zou dit betekenen dat deze variant van de vogelgriep, die gevaarlijk kan zijn voor mensen, voor de eerste keer in Nederland was opgedoken.