ABUJA - De onlusten in de Noord-Nigeriaanse stad Kaduna zijn ook zaterdag doorgegaan, ondanks de verplaatsing van de miss-worldverkiezing van Nigeria naar Groot-Brittannië. De schoonheidswedstrijd is verplaatst naar Londen. De datum van de verkiezing blijft 7 december.

De verkiezing was in Nigeria aanleiding voor hevige rellen, die in de stad Kaduna zeker 105 mensen het leven hebben gekost. De ongeregeldheden sloegen vrijdag na het avondgebed over naar de hoofdstad Abudja, waar op 7 december Miss World zou worden gekozen.

Algemeen belang

Aanvankelijk deelden de organisatoren mee dat er geen sprake van zou zijn dat de verkiezing zou worden afgelast. "De beslissing is genomen na zorgvuldige overweging van alle betrokken vraagstukken en in het algemene belang van Nigeria en van de vrouwen die aan deze editie deelnemen", verklaarden de organisatoren.

De deelneemsters uit ongeveer 90 landen vertrekken zaterdag nog uit Abudja. "Sommigen van hen zijn nog nooit buiten hun eigen land geweest en het is voorstelbaar dat het zijn tol heeft geëist om dan middenin deze situatie terecht te komen", aldus een woordvoerder van de organisatie.

Nederlaag

De beslissing om de verkiezing te verplaatsen naar Londen, betekent een nederlaag voor de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo, die het evenement enkele uren eerder nog zijn steun had toegezegd. De organisatoren hadden gehoopt dat de verkiezing, die tot de best bekeken evenementen ter wereld behoort, het imago van het dichtsbevolkte land van Afrika zou verbeteren en het toerisme zou bevorderen. De deelneemsters uit ongeveer 90 landen vertrekken zaterdag nog uit Nigeria.