AKEN - De blauwtongziekte is ook in Duitsland geconstateerd. Bij een schaap en verscheidene runderen in de omgeving van Aken is volgens de autoriteiten in het district Düren al op negen landbouwbedrijven de ziekte vastgesteld, zo is maandag door het Duitse ministerie van Landbouw bekendgemaakt.

Het aantal dieren waarvan zeker is dat ze aan deze virusinfectie lijdt, is vooralsnog ook negen. Maar de aandoening is bijzonder moeilijk te constateren bij runderen. Die kunnen er aan lijden zonder ziek te worden. Of en in welke mate er dieren moeten worden geslacht, hangt af van verder onderzoek. Het ministerie ziet geen reden tot paniek.

Het is volgens de Duitse autoriteiten voor het eerst dat deze infectie Duits vee treft. De infectie dook de afgelopen week op in Nederland en België.

Verdenkingen

Het aantal bedrijven met blauwtong in Nederland groeit nog steeds. Er zijn nu zestien schapenbedrijven in de regio Kerkrade, waar de ziekte is vastgesteld. Voor nog eens zes boerderijen bestaan serieuze verdenkingen dat er ook blauwtong heerst. Twee daarvan liggen buiten Limburg.

Geblokkeerde zone

De Europese Commissie pleit voor de instelling van een geblokkeerde zone die bijna geheel of geheel Nederland omvat, maar ook (delen van) buurlanden, waar gedurende een week een vervoers- en exportverbod voor levende koeien, schapen en geiten van kracht wordt.

Dit heeft een expert van de Commissie gezegd vooruitlopend op overleg van veterinaire experts van de 25 lidstaten in Brussel over de bestrijding van de oprukkende blauwtongziekte. Hun beraad begint om 14.30 uur.

Frankrijk

Het commissievoorstel voor zo'n zone beslaat verder 75 tot 80 procent van België, heel Luxemburg, een deel van het westen van Duitsland, en mogelijk in overleg met de Franse regering een deel van het noorden van Frankrijk.

Het zou betekenen dat minister Cees Veerman (Landbouw) gelijk krijgt met zijn omstreden besluit om na het opduiken van blauwtong in Zuid-Limburg een landelijk exportverbod voor herkauwers uit te vaardigen. Maar tegelijk wordt Veerman door Brussel gebonden aan een termijn. Hij wilde voor het overleg niet reageren op de voorstellen van de Commissie, aldus een woordvoerster.

Streng

Veepro, de branche van vee-exporteurs, viel dit weekeinde uit naar Veermans stappen, die werden bestempeld als te voorbarig en te streng. In de Tweede Kamer gaan stemmen op voor gemeenschappelijke Europese maatregelen. Wij zijn gekke Henkie van Europa, aldus de VVD'er Gert-Jan Oplaat die de felste kritiek op Veerman had.

Zeldzaam schapenras

Het blauwtongvirus heeft ook de Schoonebeekerschaapskudde op de Brunssummerheide getroffen. Maandag is definitief vastgesteld dat afgelopen week een schaap van het zeldzame ras aan de gevolgen van blauwtong is overleden.

Vier andere schapen uit deze kudde worden onderzocht, zo maakte Natuurmonumenten bekend. De mond- en klauwzeercrisis trof het schapenras ook in 2001 al. Toen werd uit voorzorg een gezonde kudde Schoonebeekerschapen van het Gelders Landschap geruimd. In Nederland lopen ongeveer 1500 Schoonebeekerschapen.

Natuurmonumenten beheert drie kuddes, twee in Overijssel en een in Limburg. De kudde in Limburg telt 400 schapen en wordt ingezet voor de begrazing van de Brunssummerheide. In opdracht van het ministerie van Landbouw gaan de dieren nu 's avonds de stal in.