AMSTERDAM - Minder Nederlanders zijn vorig jaar slachtoffer geworden van moord en doodslag. Het aantal moorden in Nederland lag vorig jaar met 198 zelfs op het laagste peil in tien jaar.

Gemiddeld werden daarmee elke week bijna vier mensen het slachtoffer van moord of doodslag, tien procent minder dan in 2004. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag laten weten.

Zeventig procent van de slachtoffers was man. Zij worden voornamelijk met een vuurwapen omgebracht, terwijl vrouwen vaker met een steekwapen worden vermoord. Twee derde van de vrouwelijke slachtoffers vond de dood in de eigen woning, bij de mannen gaat het om de helft. De weekeinden en de maand juli zijn favoriet om iemand om te brengen. Veertig procent van de slachtoffers valt in het weekeinde.

Amsterdam

De helft van het aantal slachtoffers dat vorig jaar viel, was tussen 20 en 40 jaar. De meeste moorden worden gepleegd in Amsterdam. De hoofdstad is samen met Rotterdam en Den Haag goed voor een derde van alle slachtoffers van moord en doodslag in Nederland.

In Utrecht vallen volgens het CBS gemiddeld 'beduidend minder slachtoffers' dan in de andere grote steden.