ROTTERDAM - VVD-fractieleider Dijkstal hoopt dat zijn PvdA-collega Melkert de schikking van de fraude bij de bouw van de Schipholtunnel verder laat rusten. Wat hem betreft doet de PvdA er goed aan niet te blijven aandringen op vervolging van de drie bouwbedrijven, zei hij zaterdag tijdens een themadag over veiligheid van de VVD.

Dijkstal noemt het gevaarlijk dat het parlement minister Korthals van Justitie heeft opgeroepen in te grijpen in een individuele strafzaak. Dat soort dingen gebeurt vooral in dictatoriale landen, zei hij. "Ik hoop dat Melkert onze rechtsbeginselen niet zal loslaten."

De Tweede Kamer eiste vorige week, na een motie van PvdA en CDA, dat het kabinet in beroep zou gaan tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie om de fraude te schikken met een boete van in totaal 3 miljoen gulden. Zij ontlopen daardoor verdere strafvervolging.

Melkert nam de woordvoering over de kwestie vrijdag over van PvdA-Kamerlid Van Gijzel. Die had eerder de zaak hoog opgespeeld en in scherpe bewoording uitgehaald naar de werkwijze van justitie. Dijkstal zegt grote bedenkingen te hebben over de handelswijze van Van Gijzel. "Ik hoop dat dit ermee te maken heeft waarom Melkert de zaak nu overneemt."

Korthals zal de Kamer maandag per brief officieel laten weten of hij in beroep gaat tegen de beslissing van het OM. Bronnen rond het kabinet hebben eerder gezegd dat hij dat niet zal doen. De VVD-bewindsman vindt dat hij zich ongeloofwaardig zou maken wanneer hij als politiek eindverantwoordelijke zelf in beroep zou gaan tegen het OM.