EEMSMOND - Greenpeace Nederland voert maandagochtend in de Eemshaven actie tegen het lossen van een lading verdachte kabeljauw. Sinds 5.00 uur blokkeren actievoerders het 85 meter lange Russische koelschip Mumrinskiy. Dat heeft een woordvoerder van de milieuorganisatie laten weten.

Volgens Greenpeace is het schip zeer waarschijnlijk vaker betrokken geweest bij de invoer van illegale partijen kabeljauw in Nederlandse havens. Met haar actie hoopt de milieuorganisatie de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw (AID) te bewegen het schip te controleren.

Succesje

"De douane, de AID en politie zijn aan boord, mogelijk voor een eerste inspectie", aldus een woordvoerder van de milieuorganisatie. Volgens hem is de actie hiermee een 'succesje'. "Maar er zijn natuurlijk veel meer verdachte schepen die ook moeten worden aangepakt."

Een woordvoerder van de AID liet weten dat op het Russische schip een controle gepland staat. Volgens hem stond deze al op de agenda en heeft dat niets te maken met de actie van Greenpeace. Hij kon niet zeggen of het inspectieteam inmiddels al aan boord is gegaan.

Stop Pirate Fishing

Inmiddels zijn zeven actievoerders aan boord gegaan. Twee mannen blokkeren een kraan, vijf anderen de laadkleppen. Op de zijkant van het koelschip hebben de actievoerders de leus 'Stop Pirate Fishing' geschilderd. Volgens Greenpeace verloopt de actie rustig. "De bemanning heeft heel rustig gereageerd", aldus de actievoerders. Ook het Korps landelijke politiediensten meldt dat de bezetting rustig verloopt.

Greenpeace zegt sterke aanwijzingen te hebben dat het schip sjoemelt met papieren, de inspectie ontloopt en ladingen overneemt van vissers die illegaal vissen. Ook staat het koelschip volgens de milieuorganisatie op een zwarte lijst met verdachte schepen van de Noorse inspectie en heeft de Mumrinskiy een vreemde koers gevaren op weg naar Nederland, om Noorse inspectie te voorkomen.