HILVERSUM - Minister Veerman van Landbouw heeft maandagochtend het exportverbod voor levende runderen, schapen en geiten verdedigd. Hij nam de maatregel donderdag in verband met de blauwtongziekte.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"We moeten vasthouden aan onze goede reputatie ten opzichte van klanten die we over de hele wereld hebben voor al het voortreffelijk fokmateriaal dat we in Nederland hebben", aldus Veerman in het Radio 1 Journaal.

De minister stelt dat het van het allergrootste belang is eerst vast te stellen waar de ziekte zich bevindt. Tot nu toe is de aandoening alleen vastgesteld bij dieren in Zuid-Limburg. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het verbod zo snel mogelijk van tafel gaat. In België, waar de blauwtongziekte ook is vastgesteld, geldt geen exportverbod.

Het is de eerste keer dat de ziekte in Nederland opduikt. Muggen zijn verantwoordelijk voor de verspreiding ervan.

Brussel

In Brussel voeren deskundigen uit de Europese Unie later op de dag overleg over de ziekte. "Mijn inzet is om de zaak zo snel mogelijk weer vrij te geven, maar wel onder de conditie dat we precies weten waar we het over hebben", aldus Veerman.