BAGDAD - De voormalige Iraakse president Saddam Hussein heeft op de eerste dag van het tweede proces tegen hem geweigerd te verklaren of hij schuldig of onschuldig is aan genocide. Het tweede proces tegen de oud-dictator begon maandagochtend in de Iraakse hoofdstad Bagdad voor het Hoge Strafgerechtshof.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De gewezen president moet zich samen met zes getrouwen verantwoorden wegens de moord op tienduizenden Koerden in 1988. De in Tikrit geboren Saddam is onder meer genocide ten laste gelegd wegens de dood van meer dan 100.000 mensen door operatie Anfal in het noorden van het land.

Het Iraakse leger vernietigde in 1988 op bevel van de president circa 3000 Koerdische dorpen. Tijdens de campagne zette het regime gifgas in tegen burgers. Talloze mensen werden geëxecuteerd, andere werden opgesloten in kampen waar de meesten omkwamen.

Saddam introduceerde zichzelf maandag als "president van de republiek Irak en opperbevelhebber van de moedjahedien", het Iraakse leger. Hij beschuldigde rechter Abdallah al-Ameri ervan voor de Amerikaanse strijdkrachten te werken.

Tijdens het proces zullen onder meer overlevenden getuigen, maar de aanklagers zullen waarschijnlijk ook gebruik maken van forensisch materiaal uit massagraven.

Eerste zaak

Het proces voor het Iraakse Hoog Strafgerechtshof duurt vermoedelijk tot eind dit jaar, tenzij de eerste zaak tegen Saddam roet in het eten gooit. Op 16 oktober doet de rechter uitspraak in het proces over de moord op 148 sjiitische dorpelingen uit Dajail in 1982.

Als de ex-president schuldig wordt bevonden, hangt hem de doodstraf boven het hoofd. Hij kan dan nog in beroep, maar als hij dat verliest is het theoretisch mogelijk dat Saddam wordt geëxecuteerd voordat er een uitspraak in de tweede zaak tegen hem wordt gedaan.

Ali Chemicali

Behalve Saddam staat onder anderen zijn neef Ali Hassan al-Majid, ook wel bekend als Ali Chemicali, terecht voor zijn aandeel in de Anfal-campagne. In zijn opdracht voerden Iraakse eenheden in maart 1988 onder meer de beruchte gifgasaanval uit op de stad Halabya, waardoor 5000 mensen omkwamen. Ook Majid is aangeklaagd wegens genocide.

De aanval op Halabya zal overigens worden behandeld in een ander, apart, proces.