DEN HAAG - De verwachte verkeerschaos door onderhoudswerk op de wegen rond Amsterdam en Den Haag is maandag in de ochtendspits uitgebleven. "Het lijkt er op dat de wijze woorden van minister Karla Peijs (Verkeer) hebben geholpen", aldus een woordvoerster van de ANWB. Peijs riep autobezitters zondag op met de trein of de fiets naar het werk te gaan en de auto te laten staan.

Volgens de woordvoerster speelt het weer ook een grote rol. "Het is vanmorgen op veel plaatsen droog gebleven terwijl flinke buien werden verwacht. Die buien vallen nu misschien tijdens de avondspits."

In Den Haag wordt gewerkt aan een van de belangrijkste invalswegen van de stad, de Zuid-Hollandlaan/Koningskade. In Amsterdam is de A10 Zuid tussen knooppunt Amstel en knooppunt Nieuwe Meer volledig afgesloten in de richting Schiphol.

Scholen

De woordvoerster: "In de regio Den Haag beginnen maandag de scholen, maar op en rond de Utrechtsebaan (A12) en op de N44 (Wassenaar-Den Haag) stonden maandagochtend geen lange files. Amsterdam valt onder de regio Noord en daar duren de schoolvakanties nog een week."

Rond 08.30 uur stond op de Nederlandse wegen in totaal 85 kilometer file, iets minder dan normaal op maandagochtend.